Антикризисни мерки: Узаконяването на проституцията може да напълни бюджета на Италия

Кметът на италиански град смята, че легализирането на публичните домове в Италия ще донесе милиарди евро приходи на хазната.

Антикризисни мерки: Узаконяването на проституцията може да напълни бюджета на Италия
Маурицио Маркети, кмет на италианското градче Алтопашо в област Тоскана, предлага италианските публични домове да бъдат легализирани и да плащат данъци.

Според съпартиеца на Берлускони това ще донесе на властите милиарди евро от данъци върху проституцията, пише вестник La Stampa.

Маркети обяви публично, че италианците трябва да забравят за лицемерието си относно проституцията и да легализират бордеите.

Кметът цитира данни, според които в сексиндустрията в Италия работят между 70 000 и 100 000 души. Това са  милиони евро, ако не и милиарди евро приходи, които не се облагат с  данъци, от което губи държавата.

Маркети подчертава, че само Алтопашо би могло да печели по един милион евро годишно от данъци, наложени на местния сексбизнес.

Кметът предлага в италианските градове да се обособят квартали на "червените фенери", а проститутките да преминават през редовен медицински преглед и техните приходи да бъдат декларирани пред данъчните власти.

В Италия проституцията е легална, но в същото време ползването на платени сексуслуги е незаконно.

Заради този парадокс в Италия няма законни публични домове и повечето проститутки работят по улиците.

Много от тях са от Източна Европа и Южна Африка и могат да бъдат видени покрай пътищата в предградията и перифериите на големите градове, както и покрай магистралите в провинцията.