Тренинги на тема „Учителите и ние“ се провеждат в Иновативно училище „Димитър Талев"

„Учителите и ние“ е темата на поредица от тренинги, които се провеждат с учениците от шестите класове в СУ „Димитър Талев“ в град Добрич.

Тренинги на тема „Учителите и ние“ се провеждат в Иновативно училище „Димитър Талев"



В началота на сесията участниците бяха разделени на две групи и всеки от тях имаше възможност да напише по три асоциации на думата „училище“ и три - на думата „учител“. Листите бяха събрани на две купчини и по един представител на двете групи обобщи резултатите, като същевременно беше обсъдено и емоционалното отношение, вложено в асоциациите.


Във втората част от тренинга учениците се включиха в създаването на общ разказ с продължение „Имало едно време една учителка ...“. Всеки участник трябваше да продължи разказа, добавяйки свое изречение към историята. Получиха се много забавни истории за различни типове учители.


След това водещият на тренинга покани учениците да помислят за свой любим учител, като ги раздели да работят отново на две групи. Първата група имаше задача да определи „Какви са най-важните качества за един учител, за да си върши добре работата?“, а втората група – „Какви са най-важните качества за един учител, за да го обичат учениците?“.


И двете групи работиха самостоятелно, записваха качествата на листи, след което капитаните на двата отбора ги представиха пред останалите участници. Бе направено сравнение – кои качества присъстват и в двата списъка, а кои – само в единия.


В края на сесията шестокласниците оформиха своя обща характеристика на качествата, които притежава техния любим учител.