Вършачка и локомобил в единствения музей на земеделието у нас - в Аграрната гимназия в Добрич

150 емблематични експоната разказват за историята на Добруджа

Вършачка и локомобил в единствения музей на земеделието у нас - в Аграрната гимназия в Добрич

Рало, вършачка, диканя, локомобил – това са само част от експонатите в единствения музей на земеделието у нас, който се намира в  Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич.
 

Сбирката обхваща над 150 експоната, които разказват за историята на земеделското производство от началото на 19 век до 80-те години на 20 век, разясни директорът инж. Господин Господинов. Учебното заведение отбелязва през настоящата година 113 години от създаването си. Преди 48 години започва организирането на музейната експозиция. Пет години по-късно тя вече е факт, като за целта се реконструират големите учебни работилници в двора на гимназията. 

 „Много се гордеем с музея. Показано е земеделието на добруджанския труженик през цял един век, дори повече. Искаме нашите ученици да видят техните прадеди с какво са си изкарвали прехраната”, допълва още инж. Господинов. Той разказва, че всеки експонат е пристигнал в музея след продължително издирване из цяла Добруджа. Друга част са дарение от наследниците на едрите земевладелци и чифликчии. Музеят се състои от два раздела – с експонати и с фотоси.
 
Посетителите могат да се запознаят с емблематичната за времето си вършачка, задвижвана от локомобил, произведен през 1926 г. в Унгария, да разгледат какво представляват сноповързачките, паламарките или диканята.

Целият музей е добре окомплектован. Например, за да тръгне вършачката, липсват само ремъчните предавки към локомобила. Всичко е налице – двигатели, ходова част. Десетилетия назад вършачката е била купувана от по-богатите земевладелци, била е стационарна и е отделяла зърното от плявата на всички жътвари в околността. Представлява една революционна стъпка в зърнопроизводството на Добруджа.
 
„Ценна ни е сбирката, дори вече имаме запитване от фермери в региона дали не продаваме някои от показаните трактори. Ние сме категорични - историята не се продава. Показваме през какво е минал добруджанецът”, продължава с разказа си инж. Господинов.

За поддържането на ценната експозиция са нужни сериозни средства, които не са предвидени в целевите средства, получени през 2018 г.
 
МОН отпусна 100 000 лв. за ремонт на покрива и нова дограма на учебната сграда в края на миналата година. Други 70 000 влизат в бюджета на гимназията след спечелен проект – за оборудване на специализирани кабинети и работилници. Идеята е обучението в професионалното учебно заведение да отговаря на изискванията на агробизнеса, да е иновативно и в крак с най-новите тенденции.

Именно затова предстои възпитаниците на училището да посетят биологични ферми в Италия, в района на Милано. В продължение на 20 дни те ще проведат своята учебна практика там.

Източник: fermer.bg