Деня на розовата фланелка отбелязаха в ЧСУ „Леонардо да Винчи“

За четвърта поредна година днес в частно средно училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич бе отбелязан Денят на розовата фланелка.

Деня на розовата фланелка отбелязаха в ЧСУ „Леонардо да Винчи“

Ученици, учители и всички работещи в учебното заведение са облечени в розово. На всеки на ревера е поставена мини розова фланелка с надпис „Не на тормоза в училище!“.„Нашето училище е територия без агресия, но ние сме съпричастни към проблема“, споделят от ЧСУ „Леонардо да Винчи“.


Денят на розовата фланелка - Световен ден за борба с тормоза в училище, се отбелязва всяка година през последната сряда на февруари. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Всичко започва през 2007 година като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 година премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за Ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. 

За първи път в България се отбелязва през 2012 година.