Деца да изучават занаяти в АЕМО „Старият Добрич” предлага читалище „Български искрици”

Желание народно читалище „Български искрици” да ползва ателие в АЕМО „Старият Добрич” изрази на днешното заседание на Общинския съвет председателят му Маргарита Петрова.

Деца да изучават занаяти в АЕМО „Старият Добрич” предлага читалище „Български искрици”

Това стана при обсъждането на докладна записка, с която общинска администрация предложи да бъдат отдадени под наем имоти, публична общинска собственост: ”Кожухарска работилница”, ”Златарска работилница”, ”Ретро-фото”, ”Щампаджийница”, ”Ножарска работилница и художествена работа с цветни метали”.  Към настоящия момент за имотите няма сключени договори за предоставяне на концесия или отдаване под наем.



По време на дебатите председателят на ПК „Култура, вероизповедания и етнически въпроси” д-р Добрин Добрев сподели, че в комисията е постъпило писмо от НЧ „Български искрици”, с което се изразява желанието в „Златарска работилница” да бъде добавено и развитие на читалищна дейност. Изяснено бе обаче, че към „Златарска работилница”, в която никой не е пожелал да отвори ателие в продължение на няколко години, в момента има заявен интерес.

В читалище „Български искрици” има пет клуба – „Везба”, „Керамика”, „Тъкачество”, „Дърворезба” и „Средновековна работилница”, сподели председателят Маргарита Петрова. Тя посочи, че читалището трябва да е в АЕМО „Старият Добрич”. По думите й, от една страна дейността му е свързана с изучаването на занаятите и историята им. От друга – ще има приемственост между майсторите-занаятчии и децата, посещаващи читалището. Искаме да направим Школа за изучаване на българските занаяти, детски ателиета, сподели Петрова. И допълни, че работят и по разкриване на Клуб по златарство.

Дискутирано бе, поради заявения интерес към „Златарска работилница”, на НЧ „Български искрици да бъде предоставено някое от свободните ателиета. Направено бе и предложение това да е ателието „Ножарска работилница и художествена работа с цветни метали”, чиято концесия днес бе прекратена. ПК „Култура, вероизповедания и етнически въпроси” предложи в АЕМО „Старият Добрич” да бъде добавено и Ателие по изобразително изкуство.

Председателят на финансовата комисия Атанас Атанасов направи предложение докладната да бъде оттеглена и да бъде внесена след като Общината организира обществено обсъждане и след съгласуване с Камарата на занаятите какви ателиета да има в АЕМО „Старият Добрич”. Вносителят зам.-кметът Елка Димова се съгласи и оттегли докладната.

На заседанието ОбС взе решение за отдаване под наем на имот, публична общинска собственост, “Кафене” в АЕМО „Старият Добрич”, чрез публично оповестен конкурс. Целта е запазване на наложената традиция, превърнала кафенето в средище на писатели, поети, актьори, журналисти, музиканти, художници и други и запазване на архитектурно-етнографския му облик (външен и вътрешен). Един от критериите за избор на наемател ще е наличие на „Културна програма на кафене "Старият Добрич" за периода на наема от 10 години.