Какви опасности крие поставянето на изкуствени мигли?

Какви опасности крие поставянето на изкуствени мигли поясняват от Очна клиника „Света Петка“, гр. Варна.

Какви опасности крие поставянето на изкуствени мигли?

Удължаване на миглите – една от най-популярните тенденции в света на красотата. Милиони жени от всички краища на света вече са го пробвали и още толкова се канят да го направят.



В България тази услуга можем да получим почти във всеки салон за красота, а в Япония например, във всяка аптека може да се закупи набор от мигли и инструменти за тяхното поставяне. Но толкова безопасно ли е поставянето на изкуствени мигли, колкото си мислим? И действително ли най-големият риск е само използването на „неправилно“ лепило?

Какво казват офталмолозите?

Първоначално модата за удължаване на миглите, естествено, бе активно поддържана от холивудските звезди. Днес може смело да твърдим, че всяка знаменитост от нежния пол минавала по червения килим, поне веднъж си е поставяла изкуствени мигли.

Но се е случвало това да завършва и с неочаквани признания. След гостуване на една популярна актриса в шоуто на Дейвид Летерман, обществото обърна по-сериозно внимание на тази модна тенденция. По време на цялото интервю дамата била с тъмни очила, като предварително се извинила, че причината е опитът и с поставянето на изкуствени мигли. Лепилото, което са използвали в козметичното студио е съдържало формалдехид. Това е предизвикало алергия при нея – непрекъснато кихала и се възпалили клепачите ѝ.

Скоро след този случай Американската академия по офталмология (ААО) направила проверка. В резултат на това бяха публикувани множество потребителски доклади, призоваващи жените да подхождат много внимателно към тази процедура, както и в избора си на специалист, който да я извърши.

Какви рискове поемат представителките на нежния пол?

Накратко за процедурата:

Днес не е нужно да имаш медицинско образование, за да поставиш изкуствени мигли. Но това не означава, че това е лека за прилагане процедура и че за нея не е необходимо предварително обучение. Още  повече, ако желаем изкуствените мигли да изглеждат естествено пищни и с обем, сравняват процедурата с микрохирургия.

В процеса на удължаване на миглите, специалистът използва от 40 до 100 изкуствени мигли за всяко око! А това си е доста дълъг процес. Класическата процедура ще изиска от вас около час и половина – два търпение, а за 4D – ефект – около 3 часа.  Средно, удължените мигли могат да ви радват около 4 – 5 седмици. И това при условие, че 2 – 3 седмици след поставянето им отидете отново при специалиста за леки корекции (за около час – час и половина).  Някои специалисти коментират, че удължаването на миглите е инвестиция, също както поставянето на гел-лак върху ноктите. Като цяло всеки сам решава дали си заслужава времето и парите.

Какво може да се обърка?

В потребителските доклади на ААО са разгледани няколко случая на опасни последствия за здравето след удължаване на миглите. Подчертани са следните рискове: инфекция на клепачите с временна или постоянна загуба на мигли,  оток на клепачите, инфекция на роговицата. Други, по-малко разпространени усложнения, включват нараняване на кожата на клепачите с инструментите за поставяне на миглите (пинсети). Възможни са и болки в следствие на разтвора, който се използва за свалянето на изкуствените мигли и специалната лента, която поддържа косъмчетата по време на процедурата. Практикуващите специалисти добавят към този списък и още няколко усложнения, всяко от които ще разгледаме по-подробно:

1. Раздразнение
Удължаването на миглите може да доведе до раздразнение на конюнктивата на окото (конюнктивит) или на роговицата (кератит). Остра реакция може да бъде провокирана както от прекия контакт с изкуствените мигли, така и от вещества влизащи в състава на лепилото за фиксация на косъмчетата. Дразненето се появява не веднага след процедурата и няма симптоми, които да подскажат за възникването на бъдещи проблеми.

2. Алергични реакции
Лепилата за прикрепяне на изкуствените мигли към клепачите може да съдържат вещества като формалдехид. Той е „известен“ и в нейл-арт индустрията. Този канцероген се съдържа и в евтините лакове за нокти, осигурявайки по-дълготрайно покритие и устойчивост при механично въздействие. В много държави има наложени ограничения в използването на формалдехид именно поради рисковете за здравето на хората.

Формалдехид може да съдържат както евтините, така и скъпите лепила. В състава на средствата за фиксация на миглите, това вещество може да предизвика обилно сълзене на очите, образуване на „корички“ в основата на миглите, алергична реакция. Възможно е дори да се провокира развитието на патология като мадарозис. Това е състояние, при което се наблюдава частично или пълно окапване на собствените мигли.

3. Ерозия
Рисковете от поставянето на изкуствени мигли не са само алергичните реакции от лепилото, но и ерозия на вътрешната повърхност на клепачите. Това може да доведе до необратимо увреждане на собствените ви мигли. Няма значение дали използвате евтини мигли на лента или скъпи единични мигли – рискът е еднакъв.

4. Инфекция
Изкуствените мигли пречат за поддържането на добра хигиена на кожата на клепачите. Те задържат замърсявания и бактерии и създават условия за инфекции. За съжаление, все по-често офталмолозите регистрират сериозни инфекции след подобни процедури. Първият тревожен симптом е зачервяването на окото.

5. Синдром на сухото око
Лекари и изследователи предупреждават, че желанието да имаме кукленски мигли и да получим максимални дължина и обем, може да доведе до доста болезнени усложнения. Съществува оптимална дължина на миглите, така че окото да бъде максимално защитено от вятър и прах. Изследвания върху животни са показали, че тя е една трета от ширината на окото. При по-дълги мигли при всяко мигане се получава т.нар. „ефект на вентилатора“, увеличаващ въздействието на въздушния поток  върху повърхността на окото. Това от своя страна може да провокира възникване на симптоми на Сухо око.

6. Алопеция
Удължаването на миглите представлява особена опасност за притежателите на тънки, слаби по природа мигли. И проблемът не е в това, че изкуствените мигли няма да има върху какво да се задържат, а че собствените ще започнат да падат. За жените със здрави по природа мигли също има риск. Специалистите предупреждават, че многократното прилагане на процедурата, може  да предизвика алопеция – състояние, при което естествените косъмчета падат от прекомерното напрежение от поставените изкуствени мигли. Такъв „товар“ има вероятност да увреди луковицата на косъма, което от своя страна може да забави растежа или изобщо да прекрати възобновяването му.

7. Демодекоза
Американски офталмолози твърдят, че процедурата по удължаване на миглите може да създаде предпоставка за заразяване с Демодекс. Изкуственото прилепване, много гъстите мигли, могат да се превърнат в удобно убежище за кърлежи. Тези животинки могат да се наместят в основата на клепачите (фоликула на миглите) и да се хранят с този материал. Действията на очния кърлеж води до образуване на огнища на възпаление, както в самите фоликули, така и около тях. Със заболяването може да се преборим само  медикаментозно. Лекарите предупреждават, че можем да се заразим в салони и клиники, където персоналът не почиства достатъчно добре инструментите за поставяне на миглите или ако гримът на очите не бъде добре почистен преди провеждането на процедурата.

Как да избегнем неприятни последствия?

Колкото и печално да звучи, лекарите и изследователите в областта на здравеопазването не препоръчват поставянето на изкуствени мигли. Рисковете за здравето са повече от високи. А процедурата дава изключително и само естетичен ефект.

Но ако въпреки всичко планирате удължаване на миглите, изберете клиника или студио за красота, в които се спазват строго санитарните норми и се използват качествени материали. Преди процедурата задължително прочетете списъка със съставки на средството за фиксация на миглите. Препаратът не трябва да съдържа формалдехид.

И накрая - ако нещо в състоянието на очите започне да ви притеснява, незабавно се обърнете към специалист, който да отстрани изкуствените мигли и след това се консултирайте с офталмолог.

Очна клиника "Света Петка", гр.Варна
https://st-petka-eyeclinic.bg/