Генерал Тошево се поклони пред живота и делото на Васил Левски

С поклонение пред паметника на Васил Левски в Централния градски парк на Генерал Тошево беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Генерал Тошево се поклони пред живота и делото на Васил Левски

Преди 146 години на 6 февруари (по Юлианският календар) Васил Иванов Кунчев е обесен в околностите на София. Мястото на бесилото му се намира в центъра на днешната столица, където сега се издига негов паметник.



Днес, 19 февруари кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски, който беше открит на 22 септември миналата година. Близо двеста присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола.

Както на много други места в цялата страна, така и в град Генерал Тошево годишнината от обесването на Васил Левски беше отбелязана на 19 февруари. Според историческите данни Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни . За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Васил Левски (6 юли) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари.

Датата на гибелта на Апостола обаче е просто цифра в безвремието, защото величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той е направил докато е жив Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. Понякога то се крие дори в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога. Личността Левски събира в себе си толкова качества и добродетели, че дори днес, когато масово сме разединени, почитането на героя успява да ни обедини.