Към момента няма да броят домашните прасета в областта

Областна епизоотична комисия проведе заседдание във връзка с възникнал случай на Африканска чума при дива свиня в землището на кв. „Повеляново", община Девня в област Варна.

Към момента няма да броят домашните прасета в областта

Обстановката в Румъния става все по-сложна, заяви д-р Борислав Каменов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич. Това налага да се вземат допълнителни мерки при нас, за да предотвратим навлизането на това заболяване от Румъния на наша територия, допълни той. 



Директорът на ОДБХ - Добрич поясни, че новият случай в Повеляново е на 12 км от първичния такъв на установената Африканска чума във Варненско и на 4 км от промишлен комплекс “Манекс”. По думите му животното е намерено от пастир, който се обадил на ловците. Те прибрали животното, усъмнили се за нещо нередно и следователно е изпратена проба до София, която е потвърдена като положителна.  

Д-р Каменов сподели, че в заповедта на директора на БАБХ са разписани мерки за неразпространение на заболяването за територията на цяла северна България. Той обърна внимание отново за сериозно отношение от страна на собствениците на домашни прасета. Ловът на диви прасета приключи и ангажимент на ловците е да следят и подават сигнали при откриване на трупове на диви свине. Заповедта на директора на БАБХ е връчена и на ръководствата на горските и ловни стопанства, сподели още секретарят на Областна епизоотична комисия и добави, че по отношение на свиневъдните комплекси и ферми на територията на областта се изпълняват стриктно разписани мерки за био сигурност, пропускателен режим в обектите, висок санитарен контрол на хората, които работят в обектите.

На въпрос от страна на общините д-р Каменов заяви, че към момента не трябва да се извършва преброяване на животните в т. нар. задни дворове и припомни, че все още не всички общини имат определени терени за загробване на животни. 

Зам.-областният управител Живко Желязков отправи апел към представителите на местната власт да подходят отговорно и да определят терени, които да се ползват при нужда за целта.

Областният управител Красимир Кирилов уведоми участниците в заседанието, че ще получат заповедите, в които са разписани мерките, които всяка една институция трябва да предприеме, за да не се допусне разпространение на заразното заболяване и закри заседанието.