Няма регистрирани случаи на морбили в област Добрич

Към настоящия момент в РЗИ - Добрич няма съобщени от лечебните заведения случаи на прегледани пациенти от област Добрич с диагноза Морбили.

Няма регистрирани случаи на морбили в област Добрич

Морбили е въздушно-капкова инфекция с много висок контагеозен индекс 95 - 100 %. Заболяването е с много висока възприемчивост, нарича се още „болест на първата среща“. Всеки, който се срещне с вируса на заболяването, ако не е имунизиран и не е преболедувал, се разболява от морбили. Болестта се предава по въздушно-капков път чрез слузните секрети от носа и от очите на заболял човек. Инкубационният период е от 9 до 11 дни, заболяването започва с катарални прояви - хрема, кихане, кашлица, зачервени конюнктиви и фебрилитет. След това се появява обрив по цялото тяло, който започва от лицето. Характерно за обрива е, че обхваща тялото отгоре надолу. Заболяването протича тежко. Усложненията могат да бъдат от страна на дихателната система, най-често пневмонии, и от страна на нервната система - енцефалити.



Най-добрата защита от заболяването морбили е ваксинопрофилактиката. Ваксината е безплатна и задължителна за всички деца в Република България, съгласно Имунизационния календар на страната и препоръчителна за по-големите възрастови групи, като няма горна възрастова граница за поставянето й.

Съгласно нашия Имунизационен календар първата доза от ваксината се поставя на 13-месечна възраст, а втората доза се поставя на 12 години.

През 2009г., след 13 - годишен период без регистрирани случаи на Морбили, в област Добрич са регистрирани 614 случаи на заболели от морбили, заболяемост 302,26%ооо. За 2010г. са регистрирани 163 случая (12 вероятни и 151 потвърдени), заболяемост 81,62%ооо, като последният регистриран случай е от м. май 2010г.

От 2011г. до днес няма регистрирани случаи на морбили в областта.

За 2018г. с Триваксина на 13 месечна възраст са обхванати 1166 деца, което е 85,74% обхват. На 12-годишна възраст са обхванати 1468 деца, т.е. обхватът е 78,25%. На други възрасти са обхванати 22 лица. Постигнатият имунизационен обхват не отговаря на критериите на СЗО за над 95% имунизационен обхват.

Отчитаме деца, отложени от имунизации поради трайни медицински противопоказания, необхванати поради миграция или отказ от ваксини.

Поради изключително високия контагиозен индекс на заболяването и имунизационен обхват, който не осигурява достатъчна защита на населението, с цел недопускане на епидемичното разпространение на морбили, Министърът на здравеопазването разпореди значителен по обем противоепидемични мерки. Въз основа и в изпълнение на писмо на МЗ от 14.02.2018г. с предписание до ОПЛ е разпоредено в спешен порядък да прегледат имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години и откритите неимунизирани според навършената възраст да бъдат имунизирани незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Имунизацията срещу Морбили на подлежащите през 2019г. да се извършва приоритетно.

Изготвено е предписание до всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ за насочване вниманието на медицинските специалисти към ранно откриване признаците на заболяването и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение; насочване на всички случаи със симптоматика на морбили за консултация с инфекционист и по негова преценка извършване на серологично изследване, хоспитализация и лечение.

Лечебните заведения трябва да прилагат стриктно противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на Морбили.

Призоваваме всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.

В РЗИ - Добрич е налична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за нуждите на амбулаториите за първична медицинска помощ за незабавно имунизиране на подлежащите контингенти на 13 месечна и 12 годишна възраст и на неимунизираните до 18 годишна възраст.