1/3 от меда на България се произвежда в Добруджа

Изкупните цени на меда тази година са по-ниски в сравнение с миналата.

1/3 от меда на България се произвежда в Добруджа
Цената на едро, която се предлага от купувачите в момента е около 3.40 – 3.60 лв. за кг. мед, а единични оферти достигат до 4 – 4.20 лв. Това съобщи Християн Христов - председател на Областната структура в Добрич на Български пчеларски съюз. През 2010 г. изкупната цена е била 4 – 4.50 лв. за кг. Понижението е необосновано, коментира Християн Христов, отбелязвайки че консумацията на мед не е спаднала. Според него цена под 4.50 лв. за кг. мед на едро е неприемлива за пчеларите. Той подчерта, че в съседните страни цената е в пъти по-висока.

1/3 от меда на България се произвежда в Добруджа, съобщи Христов. 12 000 тона е годишното производство от пчелния продукт в страната. От тях 4 000 тона мед се падат на пчеларите в Област Добрич.

Стана ясно още, че пчеларите в страната искат да бъдат субсидирани по нов начин – на кошер.

Припомняме, че както Добрич Онлайн вече ви информира, фестивал на меда бе открит днес в Добрич. Той се провежда пред бившето кино "Родина" и ще продължи до четвъртък. На място добричлии могат да си закупят качествен мед директно от производителите на вкусния и здравословен продукт.