Разясниха новостите в Закона за хората с увреждания

Промените в Закона за хората с уреждания бяха разяснени на среща в областна управа от директора на регионална дирекция „Социално подпомагане“ /РДСП/ в Добрич Ирена Баирова. Срещата бе инициирана от областния управител Красимир Кирилов.

Разясниха новостите в Закона за хората с увреждания

Законът сам по себе си, заедно със Законът за личната помощ и Законът за социалните услуги, който предстои да бъде гласуван, дават един нов поглед, едно глобално мислене за хората с увреждания, а не на парче, както беше досега, посочи Баирова. Тя съобщи, че до 31 март трябва да излязат правилник към закона и нов устройствен правилник, както и да бъде одобрена методика за индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания.




Новото в Закона за хората с увреждания е месечната финансова подкрепа, каза директорът на РДСП. Баирова сподели, че хората са били много притеснени, че им  се спира социалната пенсия. Тя посочи, че в разпорежданията от НОИ, които хората с увреждания са получили по пощата, много точно е описано, че от 1 януари им се спира социалната пенсия за инвалидност, както и какво ще получават от 1 януари, което за всеки е индивидуално. В края на писмото пишело каква е месечната сума, която ще получават, т. е. това е личната им пенсия. В това разпореждане много хубаво е написано също, че лицата с прекратени от 1 януари социални пенсии за инвалидност имат право на месечна финансова подкрепа, отпусната по реда на Закона за хората с увреждания и изплащана от Агенцията за социално подпомагане, като размерът й не трябва да бъде по-нисък от размера на прекратената пенсия, обясни Баирова. 

Директорът на ДСП съобщи каква ще е месечната финансова подкрепа за хората с увреждания в зависимост от процента им в ТЕЛК-решението. За тези с процент от 50 до 70 тя ще е 24.36 лева, от 71 до 90 процента – 52.20 лева, над 90 процента – 87 лева, с чужда помощ – 104.40 и 198.36 лева, в зависимост от това какъв вид пенсия са получавали до сега. 

Ирена Баирова заяви, че заради промените никой няма да бъде ощетен. И даде пример: „Лицата с между 71 и 90 процента в повечето случаи са получавали месечна социална пенсия в размер на 31.08 лева. От нас са получавали интеграционни добавки в размер на 22.50 лева. Т. е. общо - 53.58 лева. Съгласно новия закон трябва да получават 52.20 лева. В тези случаи лицата ще получават по-голямата сума - 53.58 лева“. 

Според Ирена Баирова друг плюс на Закона за хората с уреждания е, че месечната финансова подкрепа не се счита за доход, както е било досега със социалната пенсия.

Съгласно новия Закон за хората с увреждания целевите помощи са същите, каквито бяха и по стария, същият е и начинът за приемане на заявления, по-различни са сумите, каза директорът на РДСП. И обясни, че има разлика само при заплащането на наема за общинското жилище. Според новия закон целевата помощ за наем на жилище ще се превежда директно на общината, а няма да се възстановява на правоимащите както досега. Правоимащи са самотни хора с увреждания, самотен родител, отглеждащ дете с увреждания или лица под запрещение. Те трябва да подадат заявления за този вид целеви помощи в дирекциите „Социално подпомагане“.