Шест мерки са обявени по Програмата за развитие на селските райони през 2019 година

Областен информационен център – Добрич представи възможностите за финансиране с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони през 2019 година на провела се днес пресконференция.

Шест мерки са обявени по Програмата за развитие на селските райони през 2019 година

Мярка 1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения”  цели подпомагането на организиране и провеждане на курсове за обучение и семинари в областта на селското стопанство. По нея могат да кандидатстват организации, предоставящи трансфер на знания: висши училища, професионални гимназии, центрове за професионално обучение. За организиране само на семинари – научни институти или опитни станции в областта на селското стопанство и горите. Приемът по тази мярка е май 2019 година, а общият бюджет е до левовата равностойност на 8 млн. евро.


Следващата обявена мярка е 4.3 „Инвестиции в инфраструктурата”. Тук целта е възстановяването на инфраструктурата за напояване чрез реконструкция и модернизацията й в съответствие с идентифицираните нужди. Приемът по тази мярка е май 2019 година, а бюджетът е до левовата равностойност на 50 465 860 евро. За сега не са уточнени допустимите кандидати.

Икономическо развитие и укрепване на малките земеделски стопанства в устойчиви и жизнеспособни  единици осигурява  мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малките стопанства”. Тук допустимите кандидати са земеделски стопанства – ФЛ, ЕТ и ЕООД. Максималният размер на БФП е левовата равностойност на 15 000 евро, като плащането се извършва на 2 етапа. 

Мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” е насочена към местни поделения на вероизповеданията. Общият бюджет тук е до левовата равностойност на 12 112 401 евро, в зависимост от остатъчния бюджет след сключване на договори за финансова помощ от първия проведен прием на заявления за подпомагане през 2016. Максималният размер на БФП е до левовата равностойност на 400 хил. евро.

Мярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във верига на доставки”, като подкрепата се предоставя за създаване и развитие на къси вериги на доставки и за създаване и развитие на местни пазари, които включват не повече от един посредник между земеделския стопанин и потребителя. Общият бюджет е до левовата равностойност на 8 млн. евро. Допустимите кандидати тук са организации, съставени от земеделски стопани, МСП или търговци на дребно, които извършват своите дейности на доставки или в обхвата конкретен местен пазар.

Последната мярка по Програмата за развитие на селските райони е 19.3 „ Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи”.  Общият бюджет е 1 000 000 евро. Максималния размер на БФП за подготвителна помощ е 10 000 евро за проекти за вътрешно-териториално сътрудничество и 25 000 евро за проекти за транснационално сътрудничество, за изпълнение на проекти за сътрудничество – 100 000 евро за транснационално сътрудничество и 50 000 евро за вътрешно-териториално сътрудничество. Допустими кандидати са одобрени местни инициативни групи – МИГ.