Голяма Богородица е!

Всички вярващи християни и православни храмове в страната отбелязват днес големия празник Успение Богородично. Хиляди се стекоха в Рилския манастир още ден преди празника, за да го отбележат в свещената обител. Имен ден празнуват всички жени, наречени Мария и Марияна.

Голяма Богородица е!
На 15 август православните християни и католиците отбелязват един от най-големите християнски празници в календара - Успение Богородично или още наречено от хората Голяма Богородица. Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си Иисус.

Тържествени служби се провеждат във всички православни храмове на страната, хиляди се стекоха в Рилския манастир.

Богослуженията започнаха още вчера с тържествена служба – Опело на Пресвета Богородица. По този повод в Троянската Света обител „Успение Богородично” службата бе оглавена от Русенския митрополит Неофит в присъствието на патриарх Максим.

15 август е празник и на градовете Несебър и Варна, където се стичат тройно повече туристи традиционно заради датата. В морската столица премиерът Бойко Борисов ще се включи в литийното шествие, което ще започне от площада пред катедралния храм „ Св. Успение Богородично”, където ще бъде издигнат тържествено флагът на Варна.

На този ден своя имен ден празнуват жените, наречени на Богородица - Мария и Марияна.

Народът почита празника с курбани за здраве и родови срещи.