Откриха паметната плоча на Андон Калчев

В Балчик днес официално бе открита паметна плоча на Андон Калчев. Тя е изградена от инициативен комитет и ВМРО и е поставена пред възрожденския храм “Св. Николай Чудотворец” в Белия град. Андон Калчев е български офицер и революционер, закрилник на българите в Егейска Македония през периода 1941-1944 г.

Междусъюзническата война семейството му емигрира в Балчик. Именно в добуджанския град Андон Калчев учи, израства и се оформя като личност. През 1941 г. създава организацията “Охрана” – опълчение за самозащита на българското население в Костурско, Воденско и Леринско. Разстрелян е в солунския военен затвор на 27 август 1948 г.

На събитието присъстваха заместник областният управител на област Добрич Катя Ганова, зам. – председателя на ВМРО Костадин Костадинов, членове и симпатизанти на ВМРО и граждани. Тържеството започна с пламенна патриотична реч на архитект Миломир Богданов – един от основните инициатори за изграждането на този монумент. След това паметната плоча бе открита от заместник областния управител Катя Ганова.

Паметната плоча в Балчик е първата, с която се отбелязва храбростта и саможертвата на Андон Калчев, чието име дълги години е било в забвение. Заместник председателят на ВМРО Костадин Костадинов заяви, че следващата стъпка е подобна плоча да бъде изградена и поставена и в родното място на Андон Калчев.

62 години след смъртта на Андон Калчев за пръв път бе почетена гибелта на родолюбивия българин. Панахида в храм “Св. Николай Чудотворец” в Балчик отслужи новият архиерейски наместник на област Добрич архимандрит Гервасий. Бе отслужен и молебен за България.