Студеното време изпразни Спешно отделение

Едва четирима-петима пациенти са преминали през Спешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от сутринта до момента, съобщи за Добрич онлайн началникът на звеното д-р Калоян Куртев.

Студеното време изпразни Спешно отделение

Прекалено им е студено и се лекуват у дома, коментира той. Иначе ни превръщат в поликлиника, а Спешно отделение е за случаи, непосредствено застрашаващи живота на човека, обясни лекарят. По думите му, пациентите по принцип предпочитат да посетят Спешното, а не дежурните кабинети за неотложна помощ в ДКЦ I и ДКЦ II, защото пред последните много се чакало. Някои избягвали да ходят при личните си лекари при здравословен проблем, защото се налагало да се плаща - някои джипита нямали договори със здравната каса или пък самите пациенти не са здравно осигурени.



Като цяло студеното време води до отлив на пациенти, сподели д-р Куртев.

Потърсилите днес медицинска помощ в Спешно отделение са с бъбречни колики, хипертонични кризи. Те също не са  животозастрашаващи и не би трябвало пациентите да идват при нас, каза д-р Куртев. Нямаме случаи на измръзвания, както и увеличение на хората с фрактури заради снега, допълни началникът на Спешно отделение.