Изграждат точки с безплатен интернет на 10 публични места в Генерал Тошево

113 български общини спечелиха ваучер за изграждане на точки за безплатен безжичен интернет на публични места, сред които е и Генерал Тошево, съобщават от кметството.

Изграждат точки с безплатен интернет на 10 публични места в Генерал Тошево

Инициативата се осъществява благодарение на Европейската комисия WiFi4ЕU. 


Спечелилите общо 2800 европейски общини ще разпределят 42 млн. евро за изграждане на точки за безжичен интернет, т.е. по 15 хил. евро всяка. Проектите трябва да бъдат завършени в следващите 18 месеца.

Конкурсът се проведе онлайн, в сайта на европейската инициатива, на принципа „първият кандидатствал – първият спечелил“. Класираните 113 български участника, сред които и Община Генерал Тошевоа, са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на процедурата и по този начин са преборили конкуренцията на останалите почти 13 хил. общини в Европейския съюз.

С подписването на споразумение между общините и Европейската комисия за получаване на ваучери в края на 2018 г. започва да тече 18-месечният срок, в който администрацията ще трябва да избере доставчик за инсталиране на безжично оборудване и да се осигури пускането в експлоатация на Wi-Fi точките. Те ще бъдат изградени на публични места като паркове, площади, пешеходни улици, библиотеки и здравни заведения в града. Изискването е минималната скорост на интернета да бъде поне 30Mbps, като абонаментът за него ще бъде плащан от самата Община в срок от минимум 3 години. Общините няма да имат право да получават приходи от интернет реклами през първите три години от работата на Wi-Fi точките.