За нов вид месечна помощ за деца информира „Социално подпомагане” в Тервел

Информация на дирекция „Социално подпомагане” /ДСП/ в Тервел за ново подпомагане от 1 януари е публикувана в сайта на Общината.

За нов вид месечна помощ за деца информира „Социално подпомагане” в Тервел

От нея става ясно, че се въвежда нов вид месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия, която ще се отпуска без доходен критерий. Тя ще може да се получава с останалите видове помощи, предвидени в Закона за семейни помощи за деца. Няма обаче да може да се получава с персонална пенсия, отпусната за дете, тъй като когато е отпусната новата месечна помощ, вече е отпаднало основанието за получаването й.

Поради това от 1 януари отпускането на персонални пенсии на деца се прекратява, посочват от ДСП. Отпуснатите до 31 декември 2018 г. такива пенсии обаче ще продължат да се изплащат в размерите, определени към тази дата по досегашния ред.

Регламентира се служебен обмен на информация между ангажираните институции - Агенцията за социално подпомагане и Националния осигурителен институт, което ще доведе до премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител. Дирекции "Социално подпомагане" ще извършват проверка на декларираните данни по служебен път.

За повече информация може да се обръщате към ДСП - Тервел или на телефон 05751 2130.