16-годишна световна шампионка от Добрич създаде „Алексия Памплона” в българско училище в Испания (+ СНИМКИ)

Школа по модерен балет „Алексия Памплона” създаде в българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в испанския град Памплона 16-годишна възпитаничка на спортен клуб „Алексия” в Добрич. Преди дни – на 27 декември, бе първата изява на малките българчета, които ръководи Калина Симеонова. Момичетата трогнаха публиката с финес, чар, прецизни движения и красиви тоалети. Радостта на всички беше голяма, но най-доволна от представянето на децата бе Калина, която е два пъти световна шампионка в група с „Алексия”.

16-годишна световна шампионка от Добрич създаде „Алексия Памплона” в българско училище в Испания (+ СНИМКИ)




Кали, както я наричат приятелите й, живее в Памплона, Испания, от юни 2017 година. Там отива със семейството си, защото се налага лечение на майка й Йорданка Петкова. Добричлии си спомнят за кампанията „Живот и усмивка за Дани!”, която се провеждаше през 2017 година в нашия град и която бе подкрепена от хиляди съграждани. Дани, тогава на 40 години, отправи апел за помощ за набиране на средства за лечение в чужбина на злокачествено заболяване, с което българското здравеопазване не успя да се справи.


След набиране на част от нужните пари с редица благотворителни прояви, сред които и голям концерт на фолк звездата Галин, Дани бе изправена пред дилемата къде да се лекува – в Турция или Испания. В крайна сметка избра Испания. Отивайки там се оказа, че лечението й в държавна болница е безплатно, тъй като първият й съпруг е загинал при трудова злополука в европейската държава. 

Дани, вторият й мъж Ивайло и дъщерите й – Калина и 7-годишната Ивайла, продължават да живеят в Испания. След няколко курса състоянието на майката се подобрява, но лечението й продължава.


Калина Симеонова е шампионка в група от два поредни световни танцови шампионата „Dance Star” в Пореч, Хърватия – през 2015 и 2016 година, сподели за Добрич онлайн ръководителят и треньор на СК „Алексия” Севдалина Мавродиева-Нейкова. Момичето се състезава в категориите „Оупън – съвременни танци” и „Акробатик денс”. То е едно от изпълнителите, вдигали на крака залите с изпълненията на емблематичните танци на добричкия клуб „Медузи”, „Морски звезди”, „Водни лилии”, „Кристали” и други.


 

На база на двете си световни титли и постиженията си Кали, заедно с още няколко момичета от страната, получи от Федерацията по спортни танцови дисциплини документ за млад помощник-треньор, разказа Севдалина Мавродиева. Документът е признат в Испания и в началото на тази учебна година Калина Симеонова създава своя школа по модерен балет „Алексия Памплона” към БУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Всичко стана съвсем неочаквано, разказа за Добрич онлайн Калина Симеонова. В българското училище тя посещава народни танци в ансамбъл с ръководител Божидара Завалийска-Стоянова. По време на участие в близък град в разговор с директора на българска асоциация в Испания Съби Атипов споделя, че е двукратна световна шампионка в „Алексия”. Той веднага й предлага да създадат група по модерен балет.




„Алексия Памплона” стартира на 6 октомври тази година – разказа Кали. – Един месец по-рано направихме публикация, в която съобщихме, че ще има такава група. Стартирахме с 12 прекрасни дечица – страхотни българчета, далеч от родината”.




И така се стига до първата изява на школата към българското училище – в концерт на 27 декември децата представят танц „Коледна приказка”. „Само за 10 репетиции танцът беше готов и дечицата излязоха на сцена.  Никой не очакваше да се справим за краткото време – сподели развълнувана ръководителката им.  - Децата бяха страхотни, напълно надхвърлиха очакванията ми. Като за начало не исках да е нещо сложно, за това също участвах с тях на сцената, за да са по-спокойни и уверени”.


За да е всичко на ниво на концерта Калина получава помощ от „Алексия” в Добрич – от спортния клуб изпращат подходящи за танца тоалети.

Кали е от много малка в „Алексия”. Тя е изключително дисциплинирана и амбициозна, сподели Севдалина Мавродиева.


„Алексия” ми даде всичко! „Алексия” е най-прекрасното място, с най- прекрасните хора...”, пък са думите на Кали. Категорична е, че в добричкия клуб се е научила на страшно много неща, на невероятна дисциплина. Това за 16-годишното момиче са най-прекрасните 7 години от живота му. Калина разказа, че докато е била в „Алексия” нейните връстници са се вълнували от купони и други неща, характерни за възрастта им. „Аз съм благодарна, че съм била в залата”, категорична е Кали.


„Благодарение на „Алексия” сега по някакъв начин съм малко по-различна от другите. След множеството болки и усилия в залата, най-хубавата отплата бе когато обявят името на танца ти и цялата ни група се качим на стълбицата... „Алексия” ми даде спомени. Най-уникалните спомени, за цял един живот. „Алексия” е моето второ семейство.  Когато заминах за Испания ми беше много трудно, много тежка беше раздялата… Толкова сълзи… Защото си тръгвах от второто ми семейство”, сподели развълнувала Кали.

В момента Калина Симеонова, която в Добрич e учила в ЕГ „Гео Милев”, е възпитаничка на Colegio la presentacion FESD в Памплона, последна година. В същото учебно заведение е и сестричката й Ивайла, която е второкласничка. След като завърша имам намерение да уча "Администрация и управление на фирма”, сподели Кали.


В последните дни на 2018 година тя отправя своето пожелание за 2019-а към треньорката си Севдалина Мавродиева-Нейкова: „Пожелавам й, на първо място, да е много здрава, защото това е преди всичко!! Да не спира да създава такива вълшебства с хореографиите си! И множество първи места!!! Обичам я!”