Арх. Боян Коларов: Гражданите от десетилетия очакват районът около блок „Добрич“ да бъде разчистен

Гражданите от десетилетия очакват районът около блок „Добрич“ да бъде разчистен, благоустроен, да е ясно кое ще бъде зелена зона и паркинги, коментира зам.-кметът арх. Боян Коларов в интервю на регионална телевизия "Добрич".

Арх. Боян Коларов: Гражданите от десетилетия очакват районът около блок „Добрич“ да бъде разчистен

Той обясни, че трябва да се прокара улица в близост до Съдебната палата, за да се разчисти теренът пред нея. По думи на зам.-кмета  може да се изгради и малък площад, както е редно пред една Съдебна палата, а не колите да се движат по безумна тясна улица. Всичко това чака завършването на блок „Добрич“, категоричен бе Боян Коларов. Той допълни, че от довършването му зависи и промяната, очакваща се да настъпи в района на Стоматологична поликлиника и ДКЦ 1, където са предвидени градоустройствени мероприятия, които ще внесат коренна промяна в облика на града. Те не могат да бъдат проведени докато блок „Добрич“ не бъде завършен, заяви зам.-кметът.



“Ние искаме да бъде взето такова решение, което да не подлежи на промяна. Да се определи сумата и да започне довършването на блока. Нашата работа е да планираме развитието на града. Какво значение има, че след девет месеца ще има избори. Нали работата ни е да планираме града и това трябва да става по най-добрия начин”, каза Боян Коларов. 

Той поясни, че довършването на блока вероятно ще струва около 4 млн. лева и половина. Зам.-кметът уточни, че от друга страна знаят, че собствеността, която притежават, вероятно ще струва около 2 млн лв. Няма как да предположим, че ще намерим предприемач, когото ще заинтригуваме с тази работа – да довърши блока само срещу собствеността, която ние бихме му предали във владение, тя няма да му бъде достатъчна и ще бъде на голяма загуба, категоричен бе Боян Коларов.

Затова предлагаме да има принципно решение на Общински съвет за съгласие да бъде сключен договор с банка за сумата до 2 млн. и половина, допълни той. По негови думи това не означава, че на следващия ден сумата ще бъде изтеглена и ще започнат да текат лихви. Това е просто едно от подусловията. Ние искаме тяхното принципно съгласие, те го дават, ние започваме да търсим кредитна институция, а в този момент продължава да работи оценителят, на когото сме възложили да ни казва с максимална прогнозна точност колко ще струва нашата част, уточни зам.-кметът.

Той коментира, че тези параметри ги изчистват един по един, но са притиснати от времето. Мога да се поставя на мястото на собствениците и да разбера как се чувстват те, заяви Боян Коларов.

Зам.-кметът сподели, че не знае какво да очаква на извънредната сесия за блок “Добрич”, която ще се проведе на 15 януари.