Правомерно ли е глобен наш съгражданин от Общинска полиция?

Читател на Добрич Онлайн сигнализира, че е глобен, според него неправомерно, от Общинска полиция за паркиране на място за хора с увреждания на паркинга до „Билла“ до СУ „П.Р.Славейков“.

Правомерно ли е глобен наш съгражданин от Общинска полиция?

Гражданинът обясни, че на пътната настилка е нямало такова обозначение, а малък знак, обозначаващ, че мястото е за хора с увреждания, е индикиран на сградата на магазина.



След направено запитване от Общината обясниха, че Общинската полиция в Добрич изпълнява своите задължения съгласно нормативната уредба. В конкретния случай гражданинът е санкциониран съгласно чл. 7 ал. 3 от Закона за движение по пътищата и чл. 3/1 от Наредба 18 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Цитираната алинея в закона гласи „Когато има несъответствие между пътните знаци и маркировката на пътя, участниците в движението са длъжни да се съобразяват с пътните знаци“. Съгласно Наредбата на МРРБ „Пътните знаци могат да се използват самостоятелно или в съчетание с пътна маркировка, светлинни сигнали и други средства за сигнализация и организация на движението“.