Общинският съвет на Добрич не прие план-сметката за чистота за 2019 година

Общинският съвет на Добрич не прие предложената от кметския екип план-сметка за чистота за 2019 година.

Общинският съвет на Добрич не прие план-сметката за чистота за 2019 година

Според внесеното предложение общата сума на планираните разходи бе 7 643 379 лева. Финансовият зам.-кмет Елка Димова каза, че увеличението идва основно от увеличения размер на отчисленията по Закона за управление на отпадъците. Тя посочи, че има и суми, които са слезли надолу в резултат на реално отчетените отпадъци, които се залага да са по-малко количество за 2019 с 5 000 тона. Така в крайна сметка има едно съвсем малко увеличение на план-сметката за битови отпадъци, каза зам.-кметът.

Председателят на ПК по бюджет и данъчна политика Атанас Атанасов поиска да бъде внесена яснота дали Общината може да кандидатства за по-малки отчисления, визирайки Наредба №7 за вида и начина за определяне размера на обезпеченията. Димова отговори, че според общинския главен експерт по екология и съгласно данни, получени от оператора на депото в Стожер, Община Добрич не покрива изискуемите критерии и не може да кандидатства за намаляване на отчисленията на половина.

Зам.-кметът арх. Боян Коларов обясни, че за намаляване на отчисленията не се кандидатства, а се издават заповеди от изпълнителен директор на агенция към МОСВ е в тях се посочват общините, които могат да поискат намаляване на тези отчисления. Добрич никога не е присъствал до този момент в издаваните заповеди, каза арх. Коларов. Той обясни, че отчисленията не са пари, които се подаряват на някого, а са спестени средства, които в следващите години ще бъдат използвани за екологични нужди и за нужди на сметосъбирането и сметоизвозването.

С неприемането на предложената от кметския екип план-сметка за чистота за 2019 година остават параметрите, които действат за настоящата година.