Последно: На извънредна сесия ОбС ще реши за кредита за блок „Добрич”

Извънредно заседание на Общинския съвет във връзка с поемане на дългосрочен дълг чрез провеждане на процедура за избор на кредитна институция за довършване на жилищен блок „Добрич”, който се строи повече от 35 години, ще се проведе на 15 януари.

Последно: На извънредна сесия ОбС ще реши за кредита за блок „Добрич”

Както Добрич онлайн съобщи, по-рано днес ОбС отложи вземането на решение за поемане на дългосрочен дълг за януарската сесия. На нея общинска администрация трябва да внесе актуална количествено-стойностна сметка /КСС/, пазарна оценка на общинското имущество, както и вида на разпореждане с общинско имущество и вида по Закона за обществените поръчки.



Предложението за извънредна сесия бе направено от общинския съветник Атанас Атанасов и бе подкрепено от още 13 от колегите му.

Преди това, при обсъждането на календарния график за провеждане на заседанията на ОбС и на Постоянните комисии през 2019 година, съветникът Махаел Игнатов направи предложение първата за годината сесия да е на 22, а не на 29 януари, а заседанията на комисиите да се проведат със седмица по-рано. Той се аргументира с това, че по закон ОбС няма право да гласува поемането на дългосрочен дълг девет месеца преди изборите. Зам.-кметът Елка Димова цитира член 17 а от Закона за общинския дълг, според който ОбС не може да вземе такова решение след изтичането на 39-ия месец след датата на встъпването му в длъжност, което се пада през януари.

Правя предложението сесията през януари да е със седмица по-рано, за да избегнем невъзможността да се гласува поемането на дългосрочен дълг за блок „Добрич”, обясни Игнатов.