Общинският съвет отложи вземането на решение за теглене на кредит за довършването на блок „Добрич”

След дебати, продължили повече от час, Общинският съвет не гласува предложението, внесено от кмета Йордан Йорданов, за поемане на дългосрочен дълг чрез провеждане на процедура за избор на кредитна институция за довършване на строящия се от над 35 години жилищен блок „Добрич”.

Общинският съвет отложи вземането на решение за теглене на кредит за довършването на блок „Добрич”

Вземането на решение бе отложено за януарската сесия, когато общинска администрация трябва да внесе актуална количествено-стойностна сметка /КСС/, пазарна оценка на общинското имущество, както и вида на разпореждане с общинско имущество и вида по Закона за обществените поръчки. „За” гласуваха 17 от общинските съветници, 10 бяха против, а шестима се въздържаха.




Както Добрич онлайн вече информира, предложението е дългосрочният дълг ще бъде поет чрез провеждане на  процедура за избор на кредитна институция, с която да се сключи договор за кредит. Максималният размер на дълга се предвижда да е 2.5 милиона лева, ще бъде усвоен за 12 месеца. Окончателното му погасяване ще стане до 6 години, считано от датата на подписване на договора за кредит.

По време на дебатите бе разисквано предложението на съветника Иван Колев да не се тегли кредит, защото така общинският дълг ще стане около 10 милиона лева, а да се отделя собствен ресурс при гласуване на бюджета на база преизпълнение на собствените приходи в частта за разпореждане с общинска собственост. Финансовият зам.-кмет на Общината Елка Димова посочи, че приходите от разпореждане с общинска собственост не биха били достатъчни и заделянето на средства всяка година от бюджета би довело до голяма несигурност – както за собствениците, така и за бъдещия инвеститор. Изказано бе мнение, че КСС е много завишена, за което зам.-кметът арх. Боян Коларов каза, че предложената КСС е на база официални документи – съществуващ проект и вече извършени дейности.

Елка Димова посочи стъпките, предприемани през последните години от Общината за довършване на блок „Добрич”, свързани с търсене на начини на финансиране по всевъзможни канали. След като се изчерпаха всички възможности пристъпваме към отказ от собственост и поемане на дълг, обясни тя.

По думите на кмета Йордан Йорданов вариантът изграждането да блока да става с бюджетни средства е неработещ, тъй като през годините приоритетите на Общинските съвети са се променяли и строежът е в застой. Проблемът е, че в този процес многократно е имало отправяне на намерения от собствениците за завеждане на дела, каза градоначалникът.

По време на дебатите се изказа и един от собствените – Галин Иванов. Нека не разглеждаме блок „Добрич” като сграда, в която живеят хора, а като загубения живот на две-три поколения, каза той.