Укрепват конструктивно ДГ №25 „Весела”, правят основен ремонт на покрива на ДГ №18 „Дора Габе”

Конструктивно укрепване ще бъзе извършено на детска градина №25 „Весела”, а на ДГ №18 „Дора Габе” ще бъде направен основен ремонт на покрива и отводнителната система. Това реши Общинският съвет на Добрич на сесия днес с актуализацията на Програмата за капиталови разходи за 2018 година.

Укрепват конструктивно ДГ №25 „Весела”, правят основен ремонт на покрива на ДГ №18 „Дора Габе”

Общата стойност на ремонтните дейности, които ще бъдат извършени в двете детски градини, е 400 000 лева. Зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева посочи, че проектите за реконструкция на ДГ „Весела” и ДГ „Дора Габе” са за 900 000 лева, сега ще бъдат направени най-неотложните ремонти.



Председателят на ПК „Устройство на територията, жилищна политика и строителство” арх. Емилия Добрева съобщи, че комисията е направила оглед на място на двете детски градини. За ДГ „Весела” каза, че ситуацията на административната сграда е такава, че създава предпоставки да се счита за рискова. Дворът на детската градина пък се е свлякъл и се е стигнало до пропукване на подпорната стена.

За ДГ „Дора Габе” зам.-кметът д-р Баева съобщи, че в момента покривът й отново тече и за да бъде изкърпен са нужни 5 600 лева. Тя посочи, че е по-добре да бъде направен цялостен ремонт, за да не се появи отново проблемът само след месеци. За ДГ „Дора Габе” имаме предписание за укрепване от Регионалната здравна инспекция, в противен случай през септември 2019 година тя ще бъде затворена, посочи д-р Баева.

ОбС реши за ДГ „Весела” да бъдат отпуснати 289 000 лева – за утрепване на земната основа на административната сграда, за възстановяването на административния блок и за укрепване на подпорна стена. ДГ „Дора Габе” ще получи 111 000 лева – за основен ремонт на покрива и отводнителната система.

Д-р Баева съобщи, че се очакват насоки за кандидатстване по т. нар. Норвежки механизъм. В тази връзка тя ще присъства през декември в Министерството на образованието и науката на среща, на която се надява да получи информация дали ще се финансират и ремонти на детски градини.