Над 10 дни срив във водоподаването в Безводица, ВиК: Подаваме вода за 450 лева на ден, инкасираме по 700 на месец

Проблеми с водоподаването мъчат жителите на балчишкото село Безводица от 10-12 дни, научи Добрич онлайн. За медията ни кметът на населеното място Желязко Асенов сподели, че хората вече са на ръба на търпението.

Над 10 дни срив във водоподаването в Безводица, ВиК: Подаваме вода за 450 лева на ден, инкасираме по 700 на месец

Той посочи, че пускат водата за по два-три часа, но понякога няма такава и по 24 часа. „Казаха, че причината е сондажна помпа, вадиха я, правиха я, навиваха я“, сподели кметът. Днес му се обадили от водното дружество и му съобщила, че има изгорял кабел. Утре се очаквали служители на Енергото с лаборатория да посетят селото и да локализират къде е кабелът, за да може да се копае и той да бъде сменен.



Асенов нарече ситуацията порочен кръг. „Ние сме на практика безсилни и стоим без вода коментира той. - Да се прибереш от работа, да не можеш да си вземеш един душ. В 21 век живееш, плащаш си водата редовно. Грозна картина“.

Кметът на Безводица обясни, че не са поискали водоноски, защото имат вода по два-три часа на ден и хората успяват да се запасят. В момента получавали вода от помпена станция „Оброчище“ докато бъде решен проблемът. Надявам се в най-кратък срок – утре, вдругиден, да дойде водата, каза Желязко Асенов. 

Има срив във водоподаването в Безводица, абсолютно е вярно. Водоподаването е неритмично, защото сондажът наистина е изгорял и подаваме вода от ПС „Оброчище“, каза за Добрич онлайн главният инженер на ВиК в Добрич инж. Павел Павлов. „Безводица е на гръбнака на най-високото място, в непосредствена близост до водоем Печремли могила, който е най-високата точка. Съответно, малко да падне количеството вода, и в Безводица също не достига“, обясни той. 

„Обаче, тук има една много съществена подробност – каза главният инженер на ВиК. - В село Безводица за последния месец са инкасирани 700 лева, а пък подаваме всеки божи ден по 150 кубика вода на стойност 450 лева. Т. е. 450 лева хвърляме в това село на ден и събираме 700 лева за един месец. Т. е. крадат до безбожие, плюс това, че изтича водата в неизвестно направление“. 

Павлов съобщи, че днес са монтирали преносими разходомери, които да измерят количеството вода, което постъпва от магистралата, количеството вода, което заминава от ПС към селото и да се търси къде отива водата. „Т. е. ние изрядно подаваме по 150 кубика вода, която я няма никаква“, посочи той. 

Според инж. Павлов има няколко вероятности за загубата на вода. Едната, която е допустима, е водата да е попаднала в стар водопровод, който е вече изваден от експлоатация и да изтича. „Втората вероятност е, че водата се връща обратно към сондажа – т. е. вместо да вадят вода от сондажа, я вкарват в бездънна дупка“, каза Павлов. И допълни, че тази вероятност днес била изключена.

Между другото Безводица е доста голямо и населено село, а от отдел „Продажби“ ми дават едни смехотворни отчети за по 2-3-4 кубика консумация на ден, посочи главният инженер на водното дружество. „Просто нещо смешно се получава - подаваме им стотици кубици, а отчитаме събираемост по няколко кубика“, коментира той. 

Всеки ден пускаме от помпената станция и пълним водоема и след малко той е свършил. Говорим за търговски загуби, т. е. за кражби, и за технически загуби – за изтичане от аварии. Водопроводът в Безводица е етернит 200, с много голям диаметър, който е по протежението на цялото село и ако допуснем, че от всяка муфа тече по малко ето ти ги загубите, обясни специалистът. 

Преди време се шегувахме, че ще прекръстим Безводица на Водица, защото бяхме решили проблема с водоподаването, но сега пак са си Безводица, каза инж. Павел Павлов.