Шестокласници от СУ „Димитър Талев“ участват в тренинг за опознаване на своите ценности

„Кои ценности са важни за мен?“ – бе темата на поредица от тренинги, проведени с учениците от шестите класове в Иновативно училище „Димитър Талев“.

Шестокласници от СУ „Димитър Талев“ участват в тренинг за опознаване на своите ценности




В началото шестокласниците се включваха в забавната игра „Експерти по човешкия характер“ - работиха по двойки и без да разговарят се опитваха да отгатнат някои интересни неща за своя партньор – любима храна, любим цвят, любимо животно, любимо занимание. Когато бяха готови, те споделиха информацията пред своите съученици, като целта бе да почувсват затруднението при гадаене на чуждия характер, което се поражда от уникалността на всеки човек.


Под ръководството на консултанта учениците работиха „Практикуване на избори в групата“, като определяха най-важни за тях ценности. Със затворени очи, по забавен начин, те избираха една от алтернативите, които им предлагаше ръководителят на тренинга, без да виждат изборите на своите съученици.


Създаденото настроение позволи участниците да споделят, как са се почуствали, когато са отворили очите си, дали са били изненадани от изборите на своите съученици. Провокирани от водещият те отговаряха на въпросите „С какво ни помага в живота изясняването на нашите ценности?, „Кое помага на толерантността към чуждите възгледи“, споделяха различни мнения, как е е по-добре да правим своите избори – с „отворени“ или „затворени“ очи и защо?


Цнностното изясняване като подход в обучението помага на хората да си изградят собствена ценностна система, опознавайки непрекъснато себе си.

Всички участници се обединиха около идеята, че в живота ние действаме под влияние на нашите ценности.