По морето изследват безплатно и анонимно за СПИН

Лятна кампания под наслов „Ваканция без риск" стартира по Черноморието ни. Инициативата е за доброволно, анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ.

По морето изследват безплатно и анонимно за СПИН
В кампанията ще вземат участие Регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна и Добрич и на неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

В Бургас Регионална здравна инспекция и сдруженията с нестопанска цел вече консултираха и тестваха за ХИВ жителите и туристите в Царево и Приморско.

Очаква се да бъде открит кабинет на 9 август кабинет пред Амфитеатъра в Созопол, а на 11 август - в центъра на Поморие.

До края на август във Варна местните неправителствени организации и Регионална здравна инспекция ще отворят мобилни кабинети за изследване за ХИВ на оживени туристически места.

В Добрич Регионална здравна инспекция и местните нестопански организации приключиха лятната си АНТИСПИН кампания на 4 август в Кранево, където изследваха доброволно летуващи младежи в Международния лагер. До момента в лятната кампания'2011 в Албена, Балчик и Кранево са изследвани близо 200 души.

Почиващите в тези градове, които желаят да научат ХИВ статуса си, могат да го направят след 19.00 ч. до към 22 ч.

По данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" над 15 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании. Целта на тестовете да насочи общественото внимание към отговорно сексуално поведение, употребата на презервативи и важността всеки човек да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Кампаниите за безплатно изследване и консултиране за ХИВ по черноморските ни курорти ще продължат до края на август.