С румънския спорт ойна се запознаха шабленци в рамките на проект

В съвместен обществен дебат, свързан с изследване и плана за мерки за борба с физическото бездействие в рамките на семинар „Ефективно сътрудничество за здраве”, участваха жители и представители на община Шабла.



С румънския спорт ойна се запознаха шабленци в рамките на проект

Той се проведе в Тържествената зала на град Хършова и бе по проект „Безгранично здраве чрез спорт и сътрудничество – обединени в битката срещу заболяванията“, финансиран от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г. Съвместният план за действие бе разработен след задълбочено проучване на причините за физическото бездействие сред населението, както и отрицателното въздействие върху здравето на жителите.

Проучването включваше подробности относно болестите, които могат да бъдат предотвратени и/ или подобрени чрез физически дейности от всякакъв вид и ползите от ежедневното натоварване (спорт, физически дейности за възстановяване и т.н.) за поддържане на оптимален здравен статус, икономически и социални предимства, ролята и потенциала на спорта в социалния живот на индивида (интеграция и социално включване, личностно развитие и т. н.).

Семинарът включваше интерактивни дейности за обсъждане на предложените мерки за ефективна борба с физическото бездействие. Всички забележки и мнения, получени от участниците, бяха записани и бяха направени заключения относно прегледа на плана с мерките. Проектът предлага нови подходи чрез конкретни действия, които да предоставят на румънско-българските общности съоръжения за практикуване на физически упражнения, за да се предотвратят болестите и да се поддържа оптимално здравословно състояние през целия живот.

Третият партньор по проекта, а именно Румънската федерация по ойна, с цел да популяризира румънския традиционен спорт, подобен на бейзбола, организира демонстративен мач. Предстои изготвяне на окончателния вариант на плана с мерките за борба с физическото бездействие, както и провеждане на дейности по запознаване на граждани на община Шабла със спорта ойна на територията на общината.