Никола Сивков от Добрич – програмист в датска фирма, в която работят над 100 българи

Никола Сивков е на 28 години от град Добрич, където завършва в СУ „Любен Каравелов“. В момента живее в град София и работи като програмист в датска фирма, в която работят 700 служители глобално и 130 в български офиси.

Никола Сивков от Добрич – програмист в датска фирма, в която работят над 100 българи

Споделя, че не е започвал и завършвал висше образование, а познанията за програмист е добил с много четене.


Разкажи малко повече за твоята работа, какво представлява тя?
В момента работя като програмист в средно голяма датска фирма „Майлстоун Системс“, в която има над 700 служители глобално и около 130 в българския офис.

Занимавам се с разработката на уеб услуги, които помагат на клиентите ни да управляват лицензите за софтуера ни и да следят какво се случва с него през специализиран уеб сайт.

Освен това част от деня ми минава в срещи с колеги, които имат за цел да разпределят задачите и да координират екипа. От своя страна направеното трябва да се документира, за да се осведомят други колеги, чиято работа зависи от моята.

Бих казал, че писането на код представлява едва около 50% от това, което върша през деня. 

Как се насочи към IT сферата, на каква възраст започна да проявяваш първите си интереси?
Първите си интереси проявих някъде в 5-6 клас, когато открих няколко книги за програмиране с C#, javascript и работа с Windows 95 вкъщи и се опитвах да осмислям написаното в тях – тогава не особено успешно.

Това запали някаква искра в мен и започнах да проявявам все по-голям интерес към компютрите и това как работят. Голям принос за този интерес има и баща ми, който все обещаваше да ми купи компютър, ако науча всичко за Windows 95 и редовно ме препитваше.

Е, нещата не се случиха точно така. Първият си компютър получих в 11 клас и оттам нещата експлодираха. Всяка свободна минута бе прекарвана пред него в опит да попия цялата информация, до която имах достъп. 

Какви са качествата, които могат да те направят програмист?
Има няколко много важни неща. Любознателността за мен е на първо място. Няма да стигнеш много далеч, ако не си готов да научиш всичко в сферата, която си. Поне в програмирането,  тъй като нещата, които трябва да научиш са много и се променят постоянно.

Търпение и упоритост. Това са две много важни качества, защото ако нямаш търпението да научиш всичко и не осъзнаваш, че нещата не се случват от днес за утре, ще изгубиш интерес много бързо. А ако не си упорит и се предаваш при първия или сто и първия провал, също ще ти е много трудно.


Какви са плюсовете и минусите на твоята работа?
За мен най-големите плюсове са, че за да работя ми трябват само лаптоп и приличен интернет, възможността за развитие и работата с много умни и кадърни хора.

Минусите са малко, но не и маловажни. Най-големите минуси за мен са стресът и психическото натоварване – понякога в края на работния ден се чувстваш толкова изтощен психически, че ти трябват час или два, за да се съвземеш. Друг минус е седенето пред компютъра по 8-9 часа на ден. Това с времето може да доведе до не малко болести, ако не се взимат мерки.

Какво те мотивира най-много в сферата, в която си?
Удовлетворението, което идва след като пуснеш нова услуга или сайт, по който си работил много време и клиентите са доволни.

Също така моментът, когато след дни борене на проблеми стигнеш до „ЕВРИКА!“ и ги разрешиш.

Какво би посъветвал хората, които мислят да се насочат към програмирането?
Моят съвет към всички, които искат да се насочат към IT сферата е да не спират да се учат. Ако имате приятел или познат, който се занимава с IT, помолете го да ви помага и да ви дава насоки. Повечето хора не биха ви отказали. Подгответе се за факта, че това, което сте си избрали ще може да го практикувате поне след година, две учене. Това може да ви звучи много, но ви гарантирам, че си заслужава!

Има ли недостиг на IT специалисти в България?
Недостиг на кадри има на глобално ниво, не само у нас. За щастие благодарение на академии като Телерик/Прогрес, СофтУни и университетите нещата се подобряват малко по малко с времето.

Участвал ли си в състезания за програмисти?
Участвал съм в т.нар. Хакатони. Там се събират програмисти, бизнес хора и дизайнери. В рамките на 48 часа трябва да представят проект, или поне идея, пред жури и потенциални инвеститори. Преживяването е уникално и е добро място за заформяне на бизнес връзки и приятелства в индустрията. Определено бих отишъл пак на такова събитие.

Имаш ли странични хобита, които практикуваш през свободното време?
И да, и не… защото най-голямото ми хоби е да програмирам, дори след работно време. Друг мой интерес са компютърните игри и четенето на статии на разнообразни теми като медицина, наука, технологии и икономика.

И за финал - за какво мечтаеш?
За по дълги дни, защото 24 часа не стигат за всичко, което искам да свърша и прочета.