Национален турнир по стрелба с историческо дулнозарядно оръжие се проведе в Добрич

Пето издание на Националния турнир по стрелба с историческо дулнозарядно оръжие “Найден Николов – Войводата” се проведе в Добрич. Организатор бе Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк”.

Национален турнир по стрелба с историческо дулнозарядно оръжие се проведе в Добрич



Турнирът е в памет на големия реконструктор и патриот Найден Николов – Войводата.


Кметът на Добрич Йордан Йорданов откри състезанито с думите: „Превърнахме този турнир в традиция. На първо място искам да благодаря на д-р Добрев, че е толкова всеотдаен и винаги се е раздавал за това да помним нашето минало, което по тези територии е изключително богато и се радвам, че с този вид турнир ние връщаме паметта и продължаваме да помним и да предаваме”. Той пожела успех на всички участници и на добър час.


По традиция първият изстрел бе даден от кмета на града Йордан Йорданов.


В тазгодишното издание се включиха 30 състезатели, които премериха уменията си в боравенето и точния мерник с историческо кремъчно и капсулно оръжие. 


Надпреварата бе е в пет дисциплини – кремъчна пушка, капсулна пушка, кремъчен пистолет, капсулен пистолет и капсулен револвер. Всеки състезател има право да участва в до три избрани дисциплини. 


Участниците бяха облечени в носии и униформи, съответстващи на историческия период, през който са се използвали оръжията с предно зареждане. В турнира се включиха хора в народни носии, опълченски униформи, казашки униформи, свещеници, четници от Националноосвободителните войни, няколко персонажа от дивия запад – каубои и дори един американски заселник от XVIII век. 


„Всяка следваща година става все по-трудно, защото идват изключително подготвени хора, които участват и на международни състезания. Тук сред нас е и капитана на Националния отбор по стрелба с историческо оръжие”, заяви Пламен Николов от Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк”.

Във всяка дисциплина ще бъдат отличени най-добрите стрелци. Те ще получат специално изработени за този турнир медали с лика на покойния патрон на състезанието Найден Николов – Войводата.