5 села от Добричка област попадат в инфектираната зона заради африканската чума в Силистренско

Във връзка с констатиран случай на Африканска чума при диво прасе в област Силистра, със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните са определени три зони – инфектирана, буферна и надзорна, съобщават от Областна администрация град Добрич.

5 села от Добричка област попадат в инфектираната зона заради африканската чума в Силистренско

По заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, проведоха заседание на Областна епизоотична комисия, което бе председателствано от заместник областния управител Живко Желязков. 



Участие взе и заместник областният управител Красимир Николов. При откриване на заседанието Ж. Желязков подчерта, че съществува сериозна опасност от разпространение на заболяването Африканска чума по свинете, след регистриран случай при диво прасе на територията на област Силистра и трябва да се набележат и предприемат мерки с цел недопускане на заболяването. 

Секретарят на комисията д-р Борислав Каменов представи актуална информация и съобщи, че със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са определени три 20-километрови зони с цел контрол и недопускане разпространение на болестта. От заповедта става видно, че в първата 20-километрова инфектирана зона освен населени места от област Силистра, попадат общо 5 села на територията на общините Крушари -3 бр., и Тервел – 2 села, от област Добрич. 

В определената 20-километрова буферна зона попадат общо 46 населени места от област Добрич по общини съответно: Генерал Тошево – 5; Крушари – 10; Тервел – 20; и Добричка – 11. Всички останали населени места и територии от област Добрич, както и такива от област Силистра влизат в обхвата на третата зона от 20 км, наречена „надзорна“.

Членовете на Областна епизоотична комисия обсъдиха актуалната обстановка и взеха решение, съгласно и заповедта на д-р Д. Илиев, да стартира ново преброяване на задните дворове в областта и животните в тях. Със заповед ще бъде определена и комисия, която ще извърши проверка в общините за налични терени за загробване на животни при възникване на обстановка, тъй като такива площадки има единствено в общините Шабла и Генерал Тошево. 

Приложение:

1. Заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Д. Илиев (ТУК)

2. Страница на БАБХ с информация за заболяването Африканска чума по свинете, програма, практическо ръководство за борба със заболяването и други документи, разписващи дейности и действия във връзка с опасността от разпространение на болестта, превенция и недопускане на зараза на територията на Република България - (ТУК)