Собствениците на Русалка Николай и Евгения Баневи са арестувани в Париж

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения – собственици на ваканционно селище Русалка, са били арестувани във Франция днес. Това съобщи БНР, като се позова на два независими източника в службите.

Собствениците на Русалка Николай и Евгения Баневи са арестувани в Париж

Арестът е осъществен на територията на Париж и е извършен въз основа на европейска заповед за арест на двамата, издирвани от българските власти. Акцията е на парижката полиция. 



Следователи от отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната, свързани с дейността на "Полимери" АД, съобщиха по-рано днес от прокуратурата.

Правят се претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления за дейността на приватизирания завод.

Дружеството „Полимери“ АД беше приватизирано от Николай Банев и бе обявено в несъстоятелност. 

Преди месеци при засилени мерки за сигурност започна извозването на над 2500 тона силно токсичен химикал от бившия завод „Полимери” в Девня.

Очаква се цялото количество от химикала до шест месеца да бъде поетапно изнесено от страната ни. Акцията струва на държавата близо 15 милиона лева. 

„Три пъти е обявявано бедствено положение. Последното беше през миналата година. Това е проблем, който дългогодишно се отлагаше и отлагаше. Търсеха се финансови възможности, ето че се намериха. Дай боже, да няма проблеми и да се осъществи графикът, по който е прието извозването”, коментира кметът на Девня Свилен Шитов.

Източник: vesti.bg

Снимка: БГНЕС