Деца от Генерал Тошево станаха внучета за един ден на самотни баби

Деца от 5 б клас на ОУ „Христо Смирненски“ с ръководител Илонка Петкова в Генерал Тошево станаха внучета за един ден, помогнаха и зарадваха три самотно живеещи възрастни жени в града.

Деца от Генерал Тошево станаха внучета за един ден на самотни баби

През миналата седмица те гостуваха в домовете на бабите. Зарадваха ги с хранителни продукти – яйца, брашно, кисело мляко, сладкиши и други. Средствата за закупуването на храните са събрани от самите деца в проведена от тях доброволна акция, разказа за Добрич онлайн директорът на училището Петя Панева. Петокласниците изработили сами кутии, написали на тях за какво събират средства и ги поставили пред домовете си.



Сами избрали и кои да бъдат техните баби, на които ще гостуват – сред познати, съседи и близки. 

В самия ден на посещението на децата в домовете на възрастните жени те влязоха в ролите на техни внучета. Помогнаха на бабите в ежедневната им работа – миха чинии, събираха листа, поливаха цветя. Домакините пък си поговориха с тях за своя живот и ги гостиха с плодове и лакомства. 


Инициативата „Внуче за един ден“ се провежда в нашето училище за втори път, каза Петя Панева. Първи са я реализирали в края на миналата учебна година – през юни, ученици от шести клас. Тогава средствата за закупуване на хранителни продукти били събрани от колектива на ОУ „Христо Смирненски“. 

Петя Панева разказа, че целта на инициативата е да накарат възрастните хора да не се чувстват сами. Има идея тя да се превърне в традиционна и всеки месец учениците да влизат в ролята на внучета на шестима хора от третата възраст от Генерал Тошево – както жени, така и мъже.