Комисията по заетост одобри анализа на проучване за нуждата от работна сила в област Добрич

На свое заседание Комисията по заетост се запозна с проведеното от Агенцията по заетост в периода 1 август - 17 септември второ анкетно проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила.

Комисията по заетост одобри анализа на проучване за нуждата от работна сила в област Добрич

Целта на проучването бе да определи нуждите на бизнеса от квалифицирана работна ръка, като от Агенцията по заетост /АЗ/ бяха посочени 56 фирми в област Добрич, съобразени с икономическия профил на региона. В заседанието на Комисията по заетост, което бе председателствано от заместник областния управител Живко Желязков, бе обобщено, че в анкетата участие са взели общо 76 фирми – 56, подбрани от АЗ, и други 20, които са се включили по свое желание. 



В хода на дискусията директори на дирекции „Бюро по труда“ апелираха за по-голяма ангажираност от страна на работодателските организации, защото проучването се прави, за да бъде в услуга за реалния бизнес. Специалистите от борсите на труда поясниха, че именно на база анкетите се определят до голяма степен и обученията по квалификация и преквалификация, които те провеждат, за да бъдат задоволени нуждите на работодателите от квалифицирани работници и служители. Комисията по заетост към Областния съвет за развитие предлага анкетирането да се провежда веднъж годишно, формулярът на анкетната карта да бъде прецизиран, както и да се добави и въпрос за възнаграждението /в диапазон от – до/, което работодателите осигуряват за наемане на лица за съответните длъжности, с цел усъвършестване на процеса и подобряване на ефекта от провежданите анкетни допитвания. 

Областният управител Красимир Кирилов ще изпрати в срок до 24 октомври т. г. обобщената информация в Агенцията по заетост.