Библиотекари от областта повишиха квалификацията си в Пътуващ семинар

Пътуващ семинар за повишаване професионалната квалификация на библиотекарите от област Добрич организира регионална библиотека „Дора Габе“. Той бе с маршрут: Добрич, с. Дъбовик, Ген. Тошево, с. Красен.

Библиотекари от областта повишиха квалификацията си в Пътуващ семинар

Семинарът бе посветен на 130-ата годишнина от рождението на  Дора Габе. В инициативата се включиха библиотечни специалисти от читалищните библиотеки в общините Балчик, Каварна, Ген. Тошево, Шабла, Крушари,  Добричка и от РБ „Дора Габе”. 



Библиотечният семинар започна с посещение на музейна сбирка „Дора Габе” в генералтошевското село Дъбовик, родното място на поетесата, където участниците имаха възможност да видят вещи, книги и документи, свързани с живота й. Библиотекарите посетиха и НЧ „Дора Габе”, където разгледаха етнографската експозиция. За съхраняваните експонати разказа кметът на селото Стоянка Първева.

Програмата на пътуващия семинар включваше обучение за библиотечните специалисти на тема „Ефективни екипи” с лектор Павел Павлов - управител, главен STRUCTOGRAM® обучител. В обучението бяха застъпени теми за видовете екипи, екипни норми, етапи в развитието на екипите, роли в екипа, SWOT анализ и др. Библиотечните специалисти получиха нови знания и умения и споделиха добри практики в общуването и работата си с потребители на библиотечни услуги. След обучението Добринка Митева, главен библиотекар „Библиотечни фондове и каталози” при РБ „Дора Габе”, представи Информационния регистър на обществените библиотеки на сайта на Министерството на културата. Обучението се проведе в сградата на Община Ген. Тошево, където участниците бяха посрещнати от секретаря на НЧ „Светлина - 1941” Мария Господинова. Гостуващите библиотекари се запознаха с дейността на библиотеката и читалището в Ген. Тошево. 

Последната спирка бе с. Красен, където класикът на българската литература Йордан Йовков е учителствал в началото на миналия век. Библиотечните специалисти разгледаха реликви от времето на Певеца на Добруджа, съхранявани в старата прогимназия, на която Йовков става първи директор,  както и музейна сбирка „Йордан Йовков”, посветена на неповторимия разказвач и хуманист. Библиотекарите посетиха и библиотеката при НЧ „Йордан Йовков - 1896” с. Красен. Беседи по време на духовната разходка изнесе Веселина Митева, читалищен секретар. 

Пътуващият семинар завърши с посещение на прочутата Филипова кръчма, в която Йордан Йовков е откривал прототипи на много от своите герои. За реставрирането на сградата и съхранените материални  и духовни свидетелства от онова време сподели кметът на село Красен Тошко Тачев. 

Директорът на регионалната библиотека в Добрич Невяна Христова поздрави всички специалисти за участието им в Пътуващия семинар.