Координационният щаб: В Добричка област няма регистриран случай на чума по свинете

Областният координационен щаб във връзка с констатирано огнище на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на съседната област Варна заседава днес.

Координационният щаб: В Добричка област няма регистриран случай на чума по свинете

Пред присъстващите кметове, представители на ОД на МВР, Държавно горско стопанство, Гранична полиция, ОД „Земеделие, храни и гори“, Областна дирекция по безопасност на храните и други областният управител Красимир Кирилов подчерта нуждата от сериозно внимание към високия риск от зараза в област Добрич. Той заяви, че огнища има констатирани на 30 км от границата на областта, както и в съседната Варненска област и затова е важно да се спазват стриктно мерките за биосигурност. 



Кирилов запозна участниците в заседанието с указанията на Българска агенция по безопасност на храните и добави, че те ще бъдат разпратени на всички общини. Областният управител се обърна с молба към кметовете мерките да бъдат разпространени и в малките населени места и с тях да се запознаят и кметовете и кметските наместници в селата на територията на цялата област. 

Директорът на ОДБХ Добрич д-р Борислав Каменов накратко запозна участниците в заседанието със случая в провадийското село Тутраканци и добави, че до момента на територията на област Добрич има подавани сигнали, вземани са проби от животните, но няма положителни резултати.

Директорът на ОД „Земеделие, храни и гори“ инж. Десислава Иванова докладва, че към днешна дата – 5 септември, общинските администрации и общинските служби по земеделие са установили на територията на цялата област общо 853 стопанства тип „заден двор“ с общо 1736 прасета, отглеждани в тях. Най-много животни се отглеждат в частни дворове в Община Добричка – 508, Община Шабла – 132, Община Крушари – 227, Община Тервел – 178, Община Каварна 258, Община Балчик – 44, и Община Генерал Тошево – 362 животни.

Областният управител обърна внимание на кметовете, че трябва да имат на територията на общините си осигурени площадки за загробване на животни при възникване на зараза. Той добави, че е създадена организация и всички институции, имащи отношение към обособяването на такива терени – Басейновите дирекции „Черно море“ и Плевен, РИОСВ -Варна, ОДЗХГ и РЗИ, са в готовност да окажат съдействие за обособяването на нужните площадки.