Започва набирането на заявления за ползване на услугата ”Обществена трапезария”

Набиране на заявления-декларации от желаещите да ползват услугата „Обществена трапезария“ ще се осъществи от 7 до 13 септември, съобщават от Община Добрич.

Започва набирането на заявления за ползване на услугата ”Обществена трапезария”

Социално слаби хора от града ще получават топъл обяд благодарение на проект „Грижа за по-добър живот“, който се реализира по Оперативна програма за храни и/ или основно материално подпомагане. Заявления-декларации ще се приемат от 9.30 до 16.30 часа,  в Корпус 3 / бивш Партиен дом/, етаж 11.




Изпълнението на проекта цели допълване,надграждане и разширяване на обхвата на действащата Национална програма за подпомагане на обществените трапезарии, както и намаляване на броя на живеещите в бедност лица чрез подпомагането им с храни с оглед задоволяване на основно материално лишение.

По проекта ще бъдат подпомогнати 110 социално слаби за периода от октомври до април 2019 година.

Основните целеви групи за предоставяне на топъл обяд са лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установени от дирекция”Социално подпомагане”, семейства и самотноживеещи пенсионери, които имат ниски доходи и не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си, скитащи и бездомни деца и лица.

Могат да подават документи и от допълнителна целева група - лица, настанени в Център за временно настаняване.

 

При подаването на заявленията-декларации, кандидатите трябва да представят следните документи:

• Документ за самоличност /лична карта,паспорт/ за справка;

• Ако в семейството има деца, родителите да представят акт за раждане на децата /за справка/;

• Кандидати, освидетелствани от ТЕЛКq да представят копие от Експертно решение на ТЕЛК;

• Безработните кандидати да представят регистрационен картон от дирекция”Бюро по труда”.

След приключване на приема на документи комисия, сформирана със заповед на кмета на Община град Добрич, ще извърши оценка и подбор на кандидат-потребителите  в съответствие с указаните целеви групи по проекта и съгласно списъци, предоставени от дирекция „Социално подпомагане”.

Комисията  ще изготви поименни списъци на одобрените потребители и  чакащите резерви, които ще бъдат изнесени на 28 септември пред офиса на проекта Корпус 3 /бивш партиен дом/, етаж 11 и публикувани на официалния сайт на Община град Добрич.