Йордан Йорданов: Проблемът с водата в кв. „Рилци“ е отпреди 10 години, нека не си правим политически ПР

Пресконференция във връзка с проблемите, свързани с водоподаването, се състоя днес.

Йордан Йорданов: Проблемът с водата в кв. „Рилци“ е отпреди 10 години, нека не си правим политически ПР

Брифингът бе във връзка с проведена среща с граждани  от ж.к. „Балик“ и кв. „Рилци“. На нея са присъствали Йордан Йорданов, кмет на Добрич, представители на Общината и екипът на ВиК.




Отделът на управление на ВиК – Добрич през последните 10 години е един и същ. Днес беше нещо различно и неочаквано за нас. На срещата присъстваха заинтересовани граждани и целият екип на ВиК – инженерните, директорът и всички експерти, които могат да отговарят на въпросите, сподели Йордан Йорданов. 

Той съобщи, че има идея водонапорна кула на земеделската кооперация в квартал „Рилци“ да бъде използвана от ВиК за решаване на проблемите. Срокът е до два дни, в който трябва да се изясни по какъв начин кулата може да се използва от водното дружество, без обаче то да разходва електрическа енергия. Ще използва наличната помпена станция, която има. Освен това ВиК подготвя проект за трасе от километър, което трябва да замени съществуващото и да снабдява по-добре квартала, допълни кметът. По наша информация кулата се използва за лични нужди на съответната кооперация, допълни той. 

Йордан Йорданов сподели, че са поели ангажимент като Община, изпълняваща водния цикъл, до 6 месеца да бъде изградено довеждащото водопроводно трасе до квартала. По проект има изграждане на водопроводно трасе от бул. „Добричка епопея“, по продължението на бул. „Добруджа“ до помпената станция на кв. „Рилци“, която ще бъде рехабилитирана от ВиК. 

Бе обсъден въпросът и относно ниското налягане на ж.к. „Балик“. До четвъртък вечер специалистите на ВиК трябва да направят анализ и да се предприемат конкретни действия за хидрофорната станция. Имаме поет ангажимент там да се направят допълнителни надстройки, за да може хидрофорът да захранва по-добре блоковете, каза Йордан Йорданов.

Представители на звеното за водния цикъл също са присъствали на проведената среща. Стана ясно, че ниското налягане в ж.к. „Дружба“ ще продължи за още кратък период. Причината е, че има спирателен кран, който се налага да бъде затварян подари връзките за водния цикъл. 

Миналата година на 27 октомври за пореден път сме алармирали Министерството на регионалното развитие и благоустройството и всички институции за проблемите с водоснабдяването в Добрич, заяви Йордан Йорданов. 

„Проблемът в квартал „Рилци“ не е от вчера, а отпреди 10 години. Моето питане е към популистите, които яхват една вълна – къде бяхме последните три години? В Общинския съвет представители на Реформаторски блок многократно са задавали въпроси, на които все още няма отговор. Нека не си играем със страховете на хората, за да си правим популистки политически ПР. Разбирам, че предстоят избори. Много внимателно трябва да се прецизират такива изказвания и още повече, когато няма стъпки за решаването на тези проблеми, това води до един въздух под налягане“, каза Йордан Йорданов. Той заяви, че многократно през последната година са се стремили да решават тези въпроси и допълни, че това е първото му изявление във връзка с проблемите в кв. „Рилци“, но вече има начертани стъпки за решение.

Кметът сподели, че няма да пропусне да попита публично народните представители от Осми добрички многомандатен избирателен район какви мерки са предприети за решаване на проблемите, с които се сблъсква ВиК. 

Какви мерки са предприети за фактическия фалит на ВиК. През последните 10 години всички си задаваме този въпрос, на който отговор няма, каза Йордан Йорданов.

Задавам тези въпроси с ясната отговорност, че разрешаването на толкова задълбочени проблеми минава през по-добрата работа и координация между институциите.