Насърчават работодателите да осигуряват заетост на хора с трайни увреждания

Агенцията по заетостта насърчава работодателите да осигурят заетост на хора с трайни увреждания

Насърчават работодателите да осигуряват заетост на хора с трайни увреждания

От 15 август 2018 г. Агенцията по заетостта стартира набирането на заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания . Заявките се приемат по новия компонент II на проектите „Обучения и заетост за младите хора” – за безработни лица с трайни увреждания до 29 години включително, и „Обучения и заетост” – за безработни лица с трайни увреждания на възраст над 29 години (навършили 30 години). Проектите се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.



Целта на изпълнението на новия компонент II по двата проекта е интегриране на неактивни и безработни лица с трайни увреждания. Работодателите ще бъдат стимулирани максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място. Предвидена е възможност за включване на безработните лица в професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери  съобразено с изискванията на конкретното работно място. Със средства по проектите ще бъдат поети възнагражденията съгласно минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и осигурителните вноски на наетите лица за 24 месеца. На работодателите, задържали служителите за 6 месеца след този срок, ще се предоставя допълнителен стимул за осигурена устойчива заетост в размер на 6 минимални работни заплати, установени за страната.

Работодателите могат да подават заявки на хартиен носител за разкриване на свободни работни места според своите потребности във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 08.30 и 17.00 часа. 

Подробна информация за двата проекта, условията за кандидатстване и необходимите документи са публикувани на сайта на Агенция по заетостта в рубрика Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, 

- схема „Обучения и заетост за младите хора” (ТУК)

- схема „Обучения и заетост” (ТУК)