Пътят Златни пясъци – Кранево отива в морето

Голямото свлачище между Златни пясъци и Кранево, което e на територията на Варненска и Добричка област, е в изключително тежко състояние. Това обяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

Пътят Златни пясъци – Кранево отива в морето

Преди 6 години свлачището се активизира и погълна път, морски фар и постройки. Оттогава положението постоянно се влошава, като вече има абсолютно реална опасност и Панорамният път да се свлече и да прекъсне единственат пряка връзка между Румъния и Черноморските ни курорти.

От МРРБ обясниха тогава, че укрепването на свлачището би струвало над 60 млн. лева, което поражда въпроса за целесъобразността на такъв разход. Най-вероятно ще се търсят решения, като изместването на пътя е едно от тях. Ако пътят Златни пясъци - Кранево бъде затворен, курортът ще бъде недостъпен от Север, предупреди инж. Атанас Стоилов, кмет на община Аксаково, на чиято територия е свлачището.

Той даде за пример съседна Румъния, където този проблем е решен преди години с пари от специалния фонд на ЕС, наречен „Черноморски еврорегион”. Той финансира различни проекти, извън европрограмите, включително и за укрепване на свлачища.

„Това е основна отсечка, която свързва България и Румъния, както и румънските и украински туристи с Южното ни Черноморие. Има пропадане от 10 см, което може да пропадне нацяло при по-интензивен трафик, какъвто е той през лятото“, опасяват се и специалисти от „Геозащита“.

Източник и снимка: monitor.bg