Пръскане с дрон ще демонстрира фирма на изложението „Селското стопанство и всичко за него“

Звезделина Иванова – изпълнителен директор на „Добрички панаир“ АД, пред Добрич онлайн

Пръскане с дрон ще демонстрира фирма на изложението „Селското стопанство и всичко за него“

- Г-жо Иванова, след няколко дни се открива 26-ото поред изложение „Селското стопанство и всичко за него“. Разбираме, че интересът е традиционно голям. Бихте ли споделили колко фирми, от колко държави ще се представят в него?



- До момента за 26-ото издание на изложението „Селското стопанство и всичко за него“, което ще се проведе от 28 до 31 август, са заявили участие 90 фирми от страната и чужбина, като директно ще участват от Гърция, Турция, Украйна и Румъния. Както всяка година, тематиката е едрогабаритна, малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, сушилни, семена и посадъчен материал, резервни части, масла и специализирана литература. През тази година, а и през последните, наблюдаваме интерес към етерично-маслените култури. На изложението ще се представят както фирми, които ще предлагат такъв посадъчен материал, така и техника са прибирането му. Интерес има от България и Гърция, две са гръцките фирми, които ще предложат такава техника. Днес имахме разговор и с още една фирма, която иска да участва и да представи италианска техника. 

- Стана ясно, че 25 процента от фирмите, които ще участват в изложението, са нови, разкажете за тях.

- Това са фирми, които ще предложат прекачен инвентар, посадъчен материал и едрогабаритна техника. Наблюдаваме от тази година завръщането на фирмите, които няколко години не са участвали в изложението. Отделно ще има фирми, които ще предлагат биопродукти и препарати за биологично земеделие, които също са насочени към етерично-маслените култури. През последните години много хора започнаха да се занимават с тях – основно с лавандула, но и със салвия, лайка, бял равнец и това в момента е хит в Добруджа. Миналата година нашето изложение бе посетено от една делегация от Румъния. Интерес имаше от тяхна страна към посадъчния материал, защото те тепърва започват подготовката за  производство на етерично-маслени култури. Заявлението от румънска страна е да контактуват с наши производители, които да им предоставят посадъчен материал. Фирмите са от област Констанца. 

Тази година ще има една фирма от Варна, която ще представи дронове за селското стопанство. Тя ще предложи търговия и услуги в сферата на безпилотните летателни апарати. В четирите дни на изложението ще направи и демонстрации на една от площадките реално как работи самият дрон. Фирмата предлага услуги с дронове за анализ и обследване за вредители по растенията, почвите, прогнозни добиви и други. По време на демонстрацията ще бъде представено пръскане с дрон. 

- Нов момент тази година е провеждането в рамките на „Селското стопанство и всичко за него“ на фестивал „Даровете на природата“. Какво ще бъде представено на него?

- В рамките на изложението от 28 до 29 август ще се проведе съвместна инициатива на сдружение „Черноморски център за развитие“, „Добрички панаир“ и сдружение „Маре Нострум“, Румъния, във връзка с реализирането на проект „Румъно-българска органична предприемаческа мрежа“ по програма Интеррег Румъния - България. Целта на мрежата е да организира и промотира производители и дистрибутори на биологични храни от двете страни, като им даде възможност да участват в различни национални и международни форуми, изложения, панаири, фестивали, представяйки себе си и добруджанския регион с неговата биологично чиста продукция. Устойчивостта на мрежата се гарантира и от интернет платформата, в която всеки производител ще има възможност да излага продукцията си, както и да получава актуална информация за действащи национални и международни регулации.  

- Какво ще бъде представено и какви прояви са предвидени във фестивала „Даровете на природата“? Ще има мероприятия, насочени и към децата.

- Фестивалът ще бъде среща на производители на биопродукти от Добрички регион и региона на област Констанца. Предвиждат се различни работилнички за деца, дегустации на румънски и български ресторантьори, семинари по сертифициране на биопродукти.

- В „Даровете на природата“ ще участват и производители от Македония и Гърция, какво ще представят те?

- Българската фирма, която работи в партньорство с македонската, ще предложи биопродукти за цялостно решение за този, който иска да се занимава с биологично земеделие. Гръцката фирма ще участва директно и ще предложи овощен посадъчен материал  – орехи, бадеми и други. 

- Ясен е броят на фирмите, които ще участват в „Селското стопанство и всичко за него“, а колко посетители очаквате? Обикновено колко са те?

- Вие знаете, че провеждането на изложението в спортен комплекс „Простор“ не е ограничено. Има фирми, които предлагат вход и така може да се контролира самото влизане и излизане. При нас входът е безплатен и тенденцията и желанието ни е да си остане такъв, за да може да го посетят и разгледат повече хора, дори и такива, които не се занимават със земеделие. 

- Към кого сте отправили покани за официалното откриване на изложението?

- Сред поканените са Министерството на земеделието, храните и горите, държавен фонд „Земеделие“, народните представители от осми Добрички многомандатен избирателен регион, областният управител, кметът на Община Добрич, председателят на ОбС, подразделенията на МЗХГ и други.