Литературно утро „Дечица, не мога без вас” се проведе в библиотеката

В навечерието на 130-годишнината от рождението на бележитата добруджанска поетеса Дора Габе, за участниците от летен детски клуб „Играй и учи” на библиотеката бе организирано литературно утро под наслов „Дечица, не мога без вас”.

Литературно утро „Дечица, не мога без вас” се проведе в библиотеката

Събитието започна с посещение на залата, където се помещава колекцията „В света на Дора Габе”. Библиотечен специалист разказа на децата интересни факти от живота и творчеството на именитата добруджанка. Малките гости се запознаха с голямото книжовно богатство на писателката – книги на Дора Габе на български и чужди езици, преведени нейни стихове на руски, полски, немски, чешки и френски език, кореспонденция на поетесата с изтъкнати творци и общественици от страната и чужбина, книги от личната ѝ библиотека.



Децата с любопитство разгледаха богатия снимков материал включващ фотографии на семейството ѝ – като студентка, учителка в Добрич, със своя съпруг, с колеги писатели, в освободения Добрич. Малчуганите имаха възможност да се докоснат и до някои от личните ѝ вещи, като шал, подарък от Елисавета Багряна, нож, с който е отваряла писмата си, нейни бижутата и др. Особен интерес предизвика грамофонът, на който чуха запис на „Стихове за деца от Дора Габе” с автентичния глас на поетесата.

Децата разгледаха обособената витрина под наслов „Най-обичам” и за пореден път се включиха в инициативата „Големите четат на малките”. С много изразителност те прочетоха едни от най-известните ѝ произведения  – „Обич”, „Гости”, „Дядовата Янкова приказка”, „На път” и много други.

Участниците от клуба рисуваха по любими стихове и разкази на Дора Габе и отговаряха на въпроси от „Забавната викторина”, специално подготвена от библиотекарите.