Блатечки, Урумов и Бонин откриват международния форум „Виа Понтика” 2018

С бляскавия комедиен офис - трилър „Методът Грьонхолм" на 10 септември в Балчик ще бъде сложено началото на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Блатечки, Урумов и Бонин откриват международния форум „Виа Понтика” 2018

На сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов, Христо Бонин. Международният форум ще бъде открит от Красимир Ранков – председател на Сдружение „Виа Понтика - 2010” и кмета на Община Балчик Николай Ангелов. В дните от 10 до 18 септември в Белия град и ДКИ КЦ “Двореца“ ще си дадат среща студенти по изкуствата – художници, музиканти, актьори, от университетите на Черна гора, Сърбия, Македония, Румъния и България. 



Своеобразен акцент във фестивалната програма тази година ще бъде калиграфията. Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за изкуства – Нишки университет, Факултета за приложни изкуства – Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата - Букурещ, и Националната художествена академия – София, в рамките на форума ще се проведе и творческо ателие по калиграфия. Лектори и ръководители на ателието ще бъдат проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия – София.

Сред гостуващите събития на форума на младите в изкуството са фотографската изложба на Дамян Хаджииванов „Маски ? II” и спектакълът „Нирвана” на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, с участието на Ирина Митева и Александър Евгениев.

„Прелестите на изневярата” и „Плешивата певица” са акцентите в театралния афиш на феста. В залата на Културен център „Мелницата” и в Каменна зала в Двореца ще се представят студенти, изучаващи актьорското майсторство, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и от Университетски театър - Нов Български Университет. Най-малките зрители ще бъдат очаровани със „Седемте козлета и вълкът” и „Таласъма Тропалан”.

Тази година традиционната изложба живопис ще обедини автори от Македония, Черна гора, Румъния и България.

Сред музикалните събития се отличават концертът на Пиано квартет „Анимато” от Факултета по музика на Университета по изкуства в Белград и съвместната изява на Дуо „Колаж” и възпитаници на Националната музикална академия „Проф, Панчо Владигеров”.

Финалът на Международния фестивал на младите в изкуството, който се организира от Сдружение „Виа Понтика - 2010” с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, е  поверен на третокурсници от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. В заключителния концерт на 18 септември в читалището на Балчик ще бъдат представени песни от мюзикъли - MoulinRouge, Bourlesque, La-laland, NotreDamedeParis, BluesBrothers, WestSideStory, MAMMA MIA, JamesBond.