Информират добричлии за безопасността на пътя

Листовки, информиращи за безопасността на движението, бяха раздавани на пешеходци и шофьори в Добрич.

Информират добричлии за безопасността на пътя

Днес от 11 часа в цялата страна се раздават листовки за безопасността на движението. 

В град Добрич мероприятието се проведе на кръстовището на бул. Трети март и Стара къща. Инициативата се организира от Регионална Здравна Инспекция - Добрич, БЧК, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и е част от кампанията на ООН и СЗО за предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Целта на акцията е да се засили вниманието на хората върху безопасността на пътя. 

 

Доброволци от младежката организация на БЧК в Добрич раздаваха на пешеходци и водачи на превозни средства листовки със съвети и основни правила за безопасност на пътя.

 

Всяка година по пътищата на нашата страна при пътнотранспортни произшествия загиват около 1 000 души и над 11 000 биват ранени. По данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9 % от всички причини за смърт. В 53 страни-членки на Европейския регион на СЗО около 800 000 човека всяка година изгубват живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Пътно-транспортните произшествия са и основната причина за смърт във възрастовата група 5-29 години.