13-годишно момче от Каварна – шампион на шампионите по корабомоделизъм в класи NS

Самуил Иванов от Каварна е ученик в 7 клас в Св. Климент Охридски във Варна, занимава се с корабомоделизъм от 4 години. Едва 13-годишен, а вече шампион на шампионите в класи NS за 2018 година, той продължава да жъне успехи в корабомоделния спорт.

13-годишно момче от Каварна – шампион на шампионите по корабомоделизъм в класи NS

„Правя най-различни модели –радиоуправляеми и от картон”, споделя той.



Любовта на Самуил Иванов към корабните модели се е зародила още от ранна детска възраст, той разказва, че  веднъж, когато е ходил с родителите си на море е станал свидетел на състезание с радиоуправляеми корабни модели и е разбрал, че това е неговото нещо.  Баба му също е помогнала в ориентирането му към корабомоделизма, познавайки ръководителя на клуб „Вимпел”  тя е записала своя внук на този интересен за него кръжок.

Самуил споделя, че корабомоделизма го прави щастлив и го учи на търпение и дисциплина. 13-годишното момче е  носител на 11 златни и 5 сребърни медала, а Европейското първенство миналата година му носи и бронзов.

Първия модел, който е направил е на ветроходния кораб „Akogare”, с който е спечелил първите си призови места.

Радиоуправляемият модел на полският катер KP118 му носи и титлата шампион на шампионите за 2018 година в класи NS.  Този модел му е отнел 3 години.

„Чувствам се прекрасно от всички мои постижения, но най-много се гордея затова, че тази година станах пак републикански шампион и най-вече, че съм шампион на шампионите”, споделя Самуил.

На децата, които тепърва искат да се занимават с корабомоделизъм той пожелава да постигнат всичко това, което е постигнал той, даже и повече.