Емилия Баева: Призовавам всички, които желаят да организират дарителски кампании, да проверяват информацията преди това

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет по хуманитарни дейности на Община Добрич, сподели подробности за Добрич Онлайн във връзка с дарителска кампания за закупуване на компютри за децата от Центровете за настаняване от семеен тип 1 и 2.

Емилия Баева: Призовавам всички, които желаят да организират дарителски кампании, да проверяват информацията преди това

Във връзка с появилата се информация за дарителската кампания, аз като представител на Общината искам да приветствам инициаторите, но и да внеса някои подробности, съобщи д-р Емилия Баева. По нейни думи така появилата се кутия с надпис „Дарения за детски дом за сираци „Дъга“, е малко некоректен. Зам.-кметът по хуманитарни дейности обясни, че тези публикации се следят от партньорите им, дирекция „Социално подпомагане“, които настаняват децата в социалните услуги. 



Такъв дом в Добрич не съществува. Дом за сираци „Дъга“ – няма. На времето е имало дом за деца лишени от родителски грижи „Дъга“, който не съществува повече от 10 години. В момента имаме три такива социални услуги - Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания 1,2 и 3. Искам да кажа, че некоректността идва от неправилно написаното име и второ – това не са деца сираци. Част от тези деца имат родители. Те просто са изведени от семействата, защото са лишени от родителска грижа, сподели зам.-кметът. 

В името на коректността потърсихме вас, за да обясним на нашите съграждани – тези, които са организирали дарителската кампания и тези, които биха участвали в даренията, допълни Емилия Баева. По нейни думи е направено проучване и се знае от какво имат нужда децата. 

Емилия Баева коментира, че лицето, което работи при инициатора на кампанията, не е потребител на Центъра за настаняване от семеен тип. Потребител е на друга социална услуга. 

Емилия Баева призовава всички, които желаят да организират дарителски кампании, да проверяват информацията и да я обсъждат с директора на самата социална услуга.

Приветствам идеята, благодарна съм за нея, но информацията трябва да бъде подадена коректно. Ще потърсим инициатора на кампанията, защото не би трябвало по този начин да стои този надпис. Ние дори може да получим забележка от дирекция „Социално подпомагане“. Просто в Добрич няма такъв дом, допълни зам.-кметът по хуманитарни дейности на Община Добрич.