Кранево с един работещ банкомат, туристите остават без пари

Читатели сигнализираха пред Добрич Онлайн за проблеми с банкоматите в Кранево. По техни думи в селото има два банкомата - един, който не работи, а другият често остава без пари.

Кранево с един работещ банкомат, туристите остават без пари

Сервитьор от Кранево обясни, че му се е налагало да даде пари на туристи, а на следващия ден да му ги върнат. По негови думи проблемът не е от това лято. В заведението, където работи, няма пос терминал и понякога туристите имат проблем при плащането на сметката.




Добрич Онлайн потърси за коментар Румен Николов, кмет на село Кранево. 

Преди една година имаше банкомат до търговския център в Кранево, който в продължение на пет месеца не можа да заработи, защото председателят на Общинския съвет в Балчик така и не намери време да сключи договор с банката, която бях извикал, посочи Румен Николов. По негови думи банкоматът стоял пет месеца неработещ, след което са дошли да го приберат от Първомай. 

Аз трябваше да платя неустойки, защото дойдоха да го монтират, смениха дограмата, прозорецът трябваше да се отреже, за да може да се изкара банкоматът навън, заяви кметът на Кранево. 

Румен Николов коментира, че края на август месец кметството ще бъде преместено в търговския център, който се намира в центъра на Кранево. 

Тогава вече ще мога да сключвам договори и да докарам банкомат, сподели кметът. 

Потърсихме за мнение и Илиян Станоев, председател на Общински съвет – Балчик.

Никъде в правомощията на председателя на Общински съвет няма задължение той да сключва договор за отдаване на общинско имущество на когото и да било – физическо или юридическо лице. Кметът на Кранево е длъжен да придвижи по някакъв начин документацията към кмета на Общината, обясни Илиян Станоев. По негови думи това се контролира от Общинска администрация. 

Да ми се намесва името в нещо, за което нямам правомощия, няма как да стане. Председателят на ОбС съвет не подписва договори за отдаване на общинско имущество. Това е само в правомощията на кмета на населеното място и след това на кмета на общината. Те са администрацията, която оперативно управлява общинското имущество, заяви Илиян Станоев. 

Той поясни, че нито от кмета на общината, нито от кмета на населеното място в Общински съвет не е постъпила докладна, с която да се вземе такова решение. За процедура за отдаване на общинско имущество се обявява конкурс. Това е написано в наредбите, с които се управлява общинското имущество, посочи председателят.

Илиян Станоев коментира, че ако кметът на населеното място реши, има възможност да внесе докладна в Общинския съвет. 

Председателят на ОбС няма правомощия сам да решава или подписва каквито и да било договори за управляване на общинско имущество. Нито председателят, нито кметът на Общината може да решат нещо. Въпросът е, че има процедура, която трябва да се спази. Доколкото знам за този банкомат, той го беше сложил без позволение на никого и кметът на Общината го накара да го махне, защото има процедура, допълни той.

Председателят заяви, че не му е в правомощията и няма как да носи отговорност за това.