Задържане под стража за мъжа, отвлякъл и изтезавал 18-годишно момиче от Добрич

Окръжният прокурор на Добрич, Пламен Николов, даде брифинг пред журналисти след съдебното заседание по случая със задържания за притежание на наркотични вещества и за противозаконно лишаване от свобода на 18-годишно момиче.

Задържане под стража за мъжа, отвлякъл и изтезавал 18-годишно момиче от Добрич

В брифинга участие взеха Павел Йорданов, зам.-районен прокурор, и Добромир Пеев, началник на Първо районно управление.



„Искам да ви убедя, че случайности в полицията нямаме. По отношение издирването на Виктория Георгиева на 10 юли майка й подава сведения, че на 3 юли излиза на кафе и не се е прибрала вкъщи“, каза Добромир Пеев.  По думи на началникът на Първо районно управление в своето сведение майката заявява, че последно са комуникирали по месинджър на 9 юли. Виктория е споделила, че се чувства добре, на плаж е и смята скоро да се прибере. „След като Виктория на се прибира, майка й идва в полицията и подава заявление. Предприети са необходимите мерки от страна на полицията. На 13 юли е обявена за местно издирване, а на 18 за национално. Полицията действа с оперативно-издирвателни  мероприятия, които бяха основата на 24 юли да задържим Мирослав Дяков и да установим лицето, което се издирва - Виктория Георгиева“, пояснява Добромир Пеев.  

„Ръководството на дирекцията ни, имайки предвид миналото на Мирослав Дяков, дадоха указания по какъв начин да постъпим към задържане и установяване на лицето и намерихме Виктория Георгиева в този апартамент“, заяви началникът на Първо районно управление.

Той увери, че са поддържали връзка с майката, тъй като при нея е постъпвала информация по отношение местонахождението на момичето. Павел Йорданов подчерта, че целта им е била да намерят Виктория. „В Мирослав намерихме първоначално наркотици и трябваше да документираме това престъпление, след което намерихме Виктория“, коментира той.

Пламен Николов сподели, че лично е видял състоянието на момичето и се е опитал да проведе разговор с нея. „Когато разбра кой съм и какъв съм, се разплака и ме хвана за ръка. Беше й много трудно да говори, подари вълнението, което изпитваше. Това, което видях бе множество наранявания по главата й, навсякъде имаше повърхностни рани, следи от гасени цигари по лицето й, засъхнала кръв по устата и носа на момичето“, заяви главният прокурор. По негови думи след като се е запознал с работната анамнеза е видял, че в момента, в който е влизала в спешното отделение, е имала съдържание на хемоглобин 35 грама на литър. „Според дежурния лекар минимумът, който е безопасен за един човек е 120 грама на литър. Според лекаря е имала количество кръв в организма си на ръба на оцеляването“, допълни Пламен Николов. Той заяви, че според лекарите е загубила два литра кръв. „От разговора, който успях да проведа с момичето, тя сподели с мен, че кръвоизливите са били от устата и носа. Били са  предизвикани от ударите, които са нанасяни“, поясни окръжният прокурор. Той уточни, че ехографските изследвания не сочат да има разкъсвания на вътрешни органи и вътрешни кръвоизливи. „Няма следи от счупване на кости по костната система след рентгеновите изследвания. Освен това момичето съобщи, че има доста травми по единия крак, но това го е видял само съдебния лекар“, сподели Пламен Николов.

„Пред мен момичето призна, че взима наркотици - призна за марихуана от една година. Взета е кръвна проба за употреба и се очакват резултати“, коментира още окръжният прокурор.

„Данните сочат, че тя доброволно се е озовала в жилището на обвиняемия, след което е била лишена от свобода“, посочи Павел Йорданов.

 Районен съд - Добрич наложи  мярка за неотклонение „задържане под стража“ на разследван за противозаконно лишаване от свобода на 18-годишно момиче, съобщават от съда. 

Районен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение “задържане под стража” на 32-годишния М.Д. от Добрич, който на 25 юли 2018г. е бил привлечен в качеството на обвиняем за две престъпления - държане на наркотични вещества и противозаконно лишаване от свобода на 18-годишно момиче, продължило повече от две денонощия и извършено по мъчителен и опасен за здравето на пострадалата начин (престъпления по чл.354а, ал.З, т.1 от НК и чл.142а., ал.4 във вр. с ал.1 от НК). За първото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години, а за второто е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Районният съд прецени, че от събраните на този етап доказателства може да се направи обосновано предположение, че задържаният е извършил престъпленията, за които му е било предявено обвинение.

С оглед високата обществена опасност на разследваните деяния, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, Районен съд - Добрич счете, че следва да му бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда. В мотивите си съдът посочва, че мярката е съобразена и с високата обществена опасност на задържания. От справката му за съдимост е видно, че досега той е осъждан 6 пъти, като 5 от осъжданията са за държане на наркотични вещества. Към момента срещу него има 3 други неприключили наказателни производства. Предоставените за мъжа характеристични данни по местоживеене са изключително лоши. Той не е трудово ангажиран и се движи сред криминално проявени лица. 

По тези причини съдът реши, че единствената адекватна мярка за неотклонение към настоящия момент е "задържане под стража".

Определението на Районния съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Добрич в 3-дневен срок, като в случай на обжалване делото е насрочено пред горната съдебна инстанция на 2 август 2018г., от 13 часа.