Полиция проверява личния багаж на преминаващите през КПП с Румъния заради чумата по свинете

Множество превантивни мерки предприема държавата за недопускане на заболяването африканска чума по свинете, сподели областният управител Красимир Кирилов.

Полиция проверява личния багаж на преминаващите през КПП с Румъния заради чумата по свинете

Той увери, че на граничните пунктове с Румъния има монтирани информационни табели от двете страни, а полиция извършва оглед на личния багаж на преминаващите през контролно-пропускателните пунктове /КПП/. 



Целта е да се ограничи антропогенният фактор, който е основният източник за разпространение на вируса на болестта. Това заболяване не е опасно за човека, но вирусът може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет. С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично от човек. 

От началото на 2017 г. са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния. 

Сред разпоредените превантивни мерки е стартиралото изграждане на съоръжение за непреминаване на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния, за което Добрич онлайн писа вчера. Оградата ще бъде с дължина 13 3000 линейни метра.

С писмо на директора на Изпълнителна агенция по горите са изпратени указания за необходимите мерки, които трябва да се вземат от ловците при отстрел на дива свиня. Припомняме, че на територията на област Добрич ветеринарните лекари проведоха срещи с ловните дружинки, на които бяха разяснени симптомите на заболяването, както и как да се извършва вземането на проби и къде да се изхвърлят отпадъците при отстрел на диво животно, за да не се стига до разпространение на болестта.

Апелът на областния управител е при установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.

Снимка: bnews.bg