Пивоварите отбелязват своя професионален празник

20 юли е професионален празник на пивоварите. Определен е с решение на Управителния съвет на Съюза на пивоварите в Република България през 1996 г.

Пивоварите отбелязват своя професионален празник

Чества се в Деня на св.пророк Илия поради това, че кръстителят на съюза – агатоникийски епископ Наум, избира светия пророк за покровител на пивоварите.



Най-старата позната ни рецепта за бира е на 4000 години и принадлежи на шумерите. Най-старата пивоварна в света е основана през 1040 г. и се намира в близост до Мюнхен.

Първите опити за пивопроизводство у нас са направени през втората половина на XIX век. В някои наши селища като София, Шумен, Пловдив, Търново, Русе и други са отворени малки и примитивни домашни работилници, в които частните занаятчии приготвят пиво.

Хмелът – съставката, която прави бирата горчива – принадлежи към семейството на канабиса и всъщност е нещо като първи братовчед на марихуаната.

Официално съществуват 400 вида бира. Най-скъпата бира е Vieille Bon Secours – продава се в един-единствен бар в света, който се намира в Лондон.

Източник: infopleven.com